Reninnanlår à la Norrland

Reninnanlår à la Norrland

Reninnanlår à la Norrland

Av: Petter Tideström

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

3h

Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck
Tommasi Amarone. Nr 22350

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 bit renkött (ex sadel innanlår eller rostbiff)
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk chilipeppar
  • 4 tsk salt
  • 3 tsk svartpeppar
  • 1 msk smör och olja

Sås

  • 100 g rotselleri
  • 2 schalottenlökar
  • färsk persilja
  • 0,5 dl rött vin
  • 3 dl grädde
  • 1 mörk oxbuljong
  • 1 msk messmör
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 1 dl frysta lingon

Pytt

  • 6 potatisar
  • 1 knippe grön sparris
  • 300 g sommarsvamp
  • 2 klyftor vitlök

Gör så här

  1. Kött: Putsa kötten från hinnor och senor. Stick små hål i kötet med en knivspets. Riv en vitlöksklyfta och gnid in den i köttet. Hacka timjan och tryck in i köttet. Ha på salt , peppar och chilipeppar. Bryn köttet i stekpannan tills hela biten har fått en fin yta. Sätt i en köttermometer och ställ in i ugnen på ca 100 C°. Häll över stekskyn över köttet och ös köttet rikligt med skyn i slutet av stekningen. Ta ut köttet vid 60 grader och låt vila ca 10 min innan servering.
  2. Tillagning sås: Bryn rotselleri, lök och persilja i smör. Salta och peppra. Häll på rödvin och låt det koka i ca 5min. Häll på grädde och tillsätt i buljongen. Låt det koka i ca 15min. Sila bort grönsakerna och koka upp med messmör. Låt koka ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt i lingon strax innan servering så att de inte kokar sönder.
  3. Tillagning pytt: Hacka potatisen i små bitar och stek med smör i en stekpanna. Skär sparrisen i ca 2 cm långa stavar. Stek svampen med vitlök och smör och tillsätt sparrisen. Blanda ihop med potatis och salta och peppra.