Mörk chokladtryffel med sting

Mörk chokladtryffel med sting
Foto: TV4

Mörk chokladtryffel med sting

Av: Petter Tideström

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

4h

Mörk chokladtryffel smaksatt med färsk chili på en spegel av chokladsås och färska hallon. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck
Banyuls Nr 96566

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet

Ingredienser

portioner

tryffel

  • 1 chilifrukt
  • 1,5 dl grädde
  • 300 g mörk choklad 70 %
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 75 g smör
  • kakao, till garnering

Chokladsås

  • 1,5 dl grädde
  • 25 g smör
  • 1,5 msk kakao
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl sirap
  • 2 msk balsamvinäger

Gör så här

  1. Tillagning tryffel: Hacka chilin och ta bort ca hälften av kärnorna. Koka upp grädde tillsammans med chilin i ca 5 minuter. Sila av chilin och tillsätt smör, choklad, socker och salt. Smält ner till en jämn fin smet på låg värme. Häll upp smeten i en forn och ställ in i kylen till nästa dag eller frysen om det är bråttom. Ta en sked och skrapa upp önskad mängd och forma till kulor. Rulla kulorna i kakao.
  2. Kan med fördel göras dagen innan servering.
  3. Chokladsås: Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull och koka upp, låt sjuda till en tjock konsistens. Ca 20 min. Serveras rumstempererad tillsammans med säsongens bär.