Marängtårta


En tårta inspirerad av det italienska konditoriet. När du kliver in på ”Harrys Bar” i Venedig – en typ Prinsen i Venedig – så möts du av en buffé av läckra bakverk. En av de mest världsberömda är just denna marängtårta. Ett recept Peter Nordin har fått av Mr. Cipriani. Dessa tårtor, i sin enkelhet, är legendariska och gäster kommer långväga just för att inmundiga en bit - kanske efter en fettucini drösad med vit tryffel i sällskap med en butelj av det underbara vinet ”Gaja”. I Rom finner du, på de bättre restaurangerna, en liknande skapelse. Där kan den kallas ”Souflé merengeui”. En typ kall fluffig, luftig sufflétårta.

  • 200 g äggula
  • 375 g äggvita
  • 350 g socker
  • 350 g siktat vetemjöl
  • 2  urtagna vaniljstänger
  • 4 dl mjölk
  • 1  urtagen Vaniljstång
  • 1  citrons zest
  • 2  ägg
  • 3  äggulor, spara vitorna till marängen
  • 60 g siktat vetemjöl
  • 1.5 dl socker
  • 2.5 dl creme patessier (vaniljkräm)
  • 4.75 dl vispad grädde
  • 3  blad gelatin, blötlagda i vatten, smälta i 3 msk varm grädde
  • 250 gram socker
  • 0.5  pressad citron
  • 1  urtagen Vaniljstång
  • 4  äggvitor
  1. ANSLAG
  2. Vispa gula, socker och vanilj pösigt och vitt i 10 min.
  3. Vispa vitan till maräng
  4. Blanda samtliga ingredienser försiktigt utan att luften försvinner
  5. Baka i smord och mjölad form (24 cm) 175 grader 45 minuter.
  6. Stjälp upp och låt svalna under sitt lock. Skär ut tre jämna fina bottnar.
  7. CREME PATESSIER
  8. Koka vanilj, zest, mjölk 2 minuter. Ställ åtsidan och täck med lock
  9. Vispa ägg, gulor, socker pösigt och vitt och vänd ned i vaniljmjölken
  10. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills det tjocknar under omrörning med träspattel
  11. Sila och kyl i vattenbad.
  12. SÄTT IHOP TÅRTAN
  13. Blanda grädde och vaniljkräm och rör ned gelatinet.
  14. Varva krämen mellan bottnarna, men lämna en liten fri kant längst ut.
  15. Låt tårtan sätta sig i kylen 2 timmar.
  16. MARÄNG
  17. Vispa vitorna toppigt och tillsätt citronjuicen
  18. Tillsätt sockret och vaniljen och vispa i maskin ca. 8 minuter till fluffig och fast marängmassa.
  19. Täck tårtan med marängen, rikligt på toppen och baka 260 grader tills den fått färg, ca 1 – 2 minuter.
  20. Pudra med florsocker. Och njut i rikliga bitar. Helt enkelt en höjdare.

Annons:

Liknande recept

Drösad torsk

av Meta Bruto
  •  7 ingr
  •  25 ingr
  •  8 ingr

Fettucini Alfredo

av Sacha Smederevac
  •  7 ingr

Glass- och marängtårta

av Johanna - Motala
  •  8 ingr

Ljum laxpasta

av Pelle Johansson
  •  10 ingr