Pesto alla Genovese med gnocchi

Pesto alla Genovese med gnocchi
Foto: TV4
benjamin profilbild 2023
benjamin profilbild 2023

Pesto alla Genovese med gnocchi

12 ingredienser

Rustik rätt med gnocchi gjorda på potatis vända i en färsk pesto. Den här peston stöts i mortel och blir grövre och lite tjockare i konsistensen jämfört pesto man köper i butik.

Ingredienser

portioner

Gnocchi

  • 900 g potatis
  • 2 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Pesto

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka basilika
  • 50-60 g pinjenötter
  • 1 dl pecorinoost, riven
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • salt
  • pastavatten

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av och låt stå så att den svalnar något. Pressa potatisen genom en potatispress i en skål. Rör i ägg och mjöl, lite i taget. Salta och peppra. Knåda ihop till en deg som går att jobba med.
  2. Koka upp rikligt med vatten och salt i en stor kastrull.
  3. Lägg pestoingredienserna i en mortel. Börja med vitlöken och mortla den lite, fortsätt med pinjenötterna. Lägg i basilika, persilja, peccorino och citron. Mortla till en tjock konsistens. Smaka av med salt.
  4. Rulla gnocchidegen till smala längder på mjölat underlag. Skär i 2-3 cm bitar.
  5. Lägg peston i en vid djup panna, tillsätt en skopa pastavatten så att peston blir lite rinnigare.
  6. Lägg gnocchibitarna i det kokande vattnet, när dom flyter upp till ytan är de klara. Ta dem direkt från vattnet och lägg i pannan med pesto. Låt också lite kokvatten får följa med, sväng runt allt till en krämig konsistens.
  7. Lägg upp i en djup tallrik. Dra några varv med svartpepparkvarnen och toppa gärna med lite nyriven peccorino.