Persikoträdgård

Persikoträdgård
Foto: TV4
Malahat Farzan
Malahat Farzan

Persikoträdgård

31 ingredienser

En ätbar trädgård med drömmiga smaker av kardemumma, fikon, saffran och persika.

Ingredienser

Kardemummabotten

  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 60 g smör, smält
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 4 msk vallmofrö

Fikon- och mascarponekräm

  • 250 g mascarpone
  • 100 g torkade fikon
  • 200 g färska fikon, att lägga på krämen
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl honung, att ringla över

Persikopannacotta

  • 1 burk inlagda persikor, i sockerlag (à 420 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk agar-agar

Saffran- och honungssirap

  • 0,5 dl honung
  • 2 dl vatten
  • 0,5 g saffran

Marängsmörkräm

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 2 tsk vaniljpulver

Ätbar mossa

  • 24 g strösocker
  • 24 g glykossirap
  • 2 ägg
  • 50 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver
  • grön hushållsfärg

Gör så här

Kardemummabotten

  1. Sätt ungen på 190 grader. Täck en avtagbar form med bakplåtspapper, både på botten och sidorna. Smält smöret.
  2. Lägg en skål över vattenbad och värm upp socker med ägg tills alla sockerkristaller har smält, ca 50-60 grader. Vispa därefter till rumstemperatur.
  3. Blanda alla torra ingredienser och sikta ned i smeten. Vänd försiktigt runt med en slickepott. Tillsätt därefter smöret.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  5. Låt svalna upp och ner på ett galler utan att ta av från formen.

Fikon- och mascarponekräm

  1. Mixa det torkade fikonen i en matberedare.
  2. Vispa samman mascarponekrämen, fikon och honung. Låt vila i kylskåpet.

Persikopannacotta

  1. Mixa de avrunna persikohalvorna med en stavmixer till en puré.
  2. Koka upp purén med agar agar och låt svalna.
  3. Vispa upp grädden lätt. Blanda lite av grädden i purén och rör sen försiktigt in resten av grädden. Låt det sätta sig i kylen.

Saffran- och honungssirap

  1. Koka upp vatten och saffran i en kastrull på låg värme. Rör i honungen tills all honung har smält. Ställ åt sidan och låt det kallna.

Marängsmörkräm

  1. Värm upp äggvitan och sockret över vattenbad tills det når 65-70 grader och alla sockerkristaller har smält.
  2. Häll över i en rostfri och torr vispskål och vispa i 10 minuter tills marängen har svalnat.
  3. Tillsätt smöret i små bitar medan marängen vispas på medelhastighet. Tillsätt vaniljessens. Vispa sedan på högsta hastighet i 3 minuter.
  4. Färga med hushållsfärg och fyll spritspåsar med krämen.

Montering

  1. Pensla rikligt med saffran- och honungssirapen på alla tårtbottnar.
  2. Spritsa smörkrämen runt om tårtbottnen för att skapa en vägg. Bred på persikopannacottan på första bottnen.
  3. Lägg på nästa botten och upprepa med smörkrämen. Bred på fikon- och mascarponekrämen.
  4. Lägg på sista bottnen och täck hela tårtan med smörkräm. Låt vila i kylskåpet innan du spritsar.

Ätbar mossa

  1. Vispa ägg, socker och sirap tills det blir fluffigt.
  2. Sikta ner mjöl och bakpulver. Vispa samman allting. Dela smeten i två delar och färga färga i två olika nyanser av grön. Blanda samma igen och mikra i 1–2 minuter. Låt vila ordentligt.