Foto: TV4

Helstekt julkalkon


4h 30 min

Klassisk amerikansk julrätt med smarrig fyllning. /Pernilla Wahlgren

En kalkon på 4-5 kg räcker till 10-12 personer.

Här hittar du receptet på honungsrostad sötpoatis som passar utmärkt till.

Fyllning

  • 50 g smör
  • 1 st kruka färsk salvia, hackad
  • 12 st skivor prosciutto, strimlad
  • 2 st vitlöksklyftor, skivade
  • 2 st röda lökar, hackade
  • 2 st stjälkar selleri, skivade
  • 1-2 dl ströbröd
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl torkade tranbär
  • 2 tsk malen muskot
  • 1 st ägg
  • 1 st citron, rivet skal
  • 2 tsk havssalt
  • 2 tsk svartpeppar

Kalkon

  • 4-5 kg hel kalkon
  • 1 st apelsin
  • 1 st röd lök, klyftad
  • 1 st gul lök, klyftad
  • 1 st vitlöksklyfta, tunt skivad
  • 1 st kruka rosmarin, skuren i små kvistar
  •   Snöre
  • 1 st citron, delad
  • 2-3 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1 st vitlöksklyfta, hackad
  •   aluminiumfolie

Tillbehör (valfritt)

  •   sötpotatis
  •   brysselkål
  •   haricot verts
  •   vinbärsgelé
  •   rödkål

Gräddsås

  •   Spad från kalkonen
  • 1 tsk vetemjöl
  • 2-3 msk mjölk
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 0.5 st hönsbuljongtärning
  1. Sätt ugnen på högsta värme.
  2. Fyllning
    Smält smöret på medelvärme i en stekpanna, tillsätt salvia och prosciutto och stek i ett par minuter.
  3. Tillsätt sedan vitlök, rödlök och selleri. Stek blandningen i några minuter.
  4. Ta av pannan från värmen och tillsätt ströbröd, aprikoser, tranbär och muskot.
  5. När fyllningen har svalnat, tillsätt ägg, citronskal, salt och peppar. Blanda väl.
  6. Kalkonen
    Torka kalkonen med hushållspapper både inuti och utanpå. Lägg den i en ugnspanna.
  7. Genom att föra in fingrarna under skinnet, lossa försiktigt skinnet från hela bröstfiléerna. Lyft skinnet och fyll med fyllningen, mosa ut det så att det sprider sig jämnt över kalkonen.
  8. Dela en apelsin och stoppa in halvorna i kalkonen tillsammans med den röda och gula löken.
  9. Snitta ca sex små hål i varje lår på kalkonen och stoppa in en liten skiva vitlök samt en kvist rosmarin i varje hål.
  10. Knyt ihop benen på kalkonen med ett snöre.
  11. Dela en citron och gnid in kalkonen med halvorna.
  12. Ringla olivolja över, salta och peppra och strö vitlöken över, gnid in oljan och kryddorna med händerna så det täcker hela kalkonen.
  13. Ställ in kalkonen i ugnen och sänk värmen till 180 grader. Efter ca 45 minuter när kalkonen har fått en fin färg, slå in kalkonen i aluminiumfolie och låt stå i ugnen i ytterligare 3-3,5 timme (beroende på kalkonens vikt). Beräkna ca 20 minuter per 450g kalkon, plus ca extra 20 minuter. Du kan testa om den är färdig genom att sticka ett hål i kalkonen, är köttsaften som rinner ut är klar, är också kalkonen det!
  14. Servera med honungsrostad sötpotatis, brysselkål, haricots verts och rödkål.
  15. Gräddsås
    Häll spadet från kalkonen i en kastrull.
  16. Gör en redning på mjölet och mjölken. Rör tills mjölet helt har löst sig i mjölken och rör ner blandningen i kastrullen.
  17. Tillsätt grädden och buljongtärningen. Låt puttra i ca 5 minuter.

Annons:

Honungsrostad sötpotatis

av Pernilla Wahlgren
  •  30 min
  •  7 ingr

Rödkål

av Pernilla Wahlgren
  •  1h 15 min
  •  9 ingr
  •  1h 30 min
  •  16 ingr

Juligt filmjölksbröd

av Pernilla Wahlgren
  •  2h
  •  15 ingr
  •  16 ingr
  •  1h 15 min
  •  6 ingr

Amerikansk julkalkon

av GI Viktkoll
  •  12 ingr