Auberginegratäng med krispig mozzarellatopping
Foto: TV4

Auberginegratäng med krispig mozzarellatopping av
Pernillas jul,  


1h 30 min 6 Tack för din röst

Vegetariskt alternativ på julbordet, passar även utmärkt tillsammans med kallskuret. /Pernilla Wahlgren

  1. Sätt ugnen på 300 grader (grill).
  2. Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Strö på lite salt och låt dem stå. Riv parmesanen.
  3. Tomatsås
    Skär ett kryss på varje tomat. Lägg dem i kokande vatten till skinnet börjar lossna. Lägg då över dem i en skål med kallt vatten.
  4. Låt dem ligga i ett par minuter tills de har svalnat. Ta upp dem och dra av skalet. Hacka tomaterna grovt.
  5. Fräs lök, vitlök och torkad oregano i en kastrull i ca 10 minuter till löken är mjuk.
  6. Tillsätt de hackade tomaterna och låt sjuda under lock i ca 15 minuter.
  7. Badda bort vätskan från aubergineskivorna och lägg dem på en plåt. Grilla dem i ugnen i ca 5 minuter till de har en gyllenbrun färg. Dra ner ugnen till 190 grader.
  8. Smaka av tomatsåsen med salt, svartpeppar, vinäger och färsk basilika.
  9. Häll ett tunt lager av tomatsås i botten på en ugnsfast form. Strö över ett lager riven parmesanost och lägg därefter ett lager aubergineskivor. Upprepa detta till ingredienserna är slut.
  10. Topping
    Lägg brödsmulorna, mozzarellan och den färska oreganon i en bunke.
  11. Ringla över olivolja och blanda runt.
  12. Bred ut toppingen över gratängen och grädda i ugnen i 30 minuter till det bubblar ordentligt och gratängen har en fin gyllenbrun färg.
  13. Servera som den är eller tillsammans med lite kallskuret och en god sallad.
  •  4 h
  •  27 ingr

Vegansk meze

av Bea Szenfeld
  •  77 ingr

Den gyllene sadeln - lamm

av Ilias Ioannidis
  •  1h 30 min
  •  28 ingr
  •  31 ingr
  •  41 ingr
  •  2 h
  •  44 ingr

Janssons frestelse

av Fredrik Eriksson
  •  8 ingr

Janssons frestelse

av Leif Mannerström
  •  45 min
  •  7 ingr
  •  6 ingr

Gnocchi med pesto

av Anders Strand
  •  15 ingr

Varm caprese

av Le Parfait
  •  25 min
  •  5 ingr
  •  7 ingr

Calvadosgravad lax

av Lisa Lemke
  •  30 min
  •  5 ingr

Grönkålsshot

av Monika Ahlberg
  •  6 ingr