Per Morbergs viltfärsbiffar
Foto: Martin Löf

Per Morbergs viltfärsbiffar av
Morberg,  


4

När jag har hela jaktgänget hemma på middag brukar jag göra älgfärsbiffar, för det går alltid hem. Jag har lite konjak och ordentligt med grädde i färsen, och jag serverar biffarna med vanlig gräddsås eller som här med svartvinbärssås. Helst ska färsen vara gjord på kött från älgkalv. Älgkalvskött är i mitt tycke det godaste viltköttet. Det liknar kalvkött från oxe.

Vad tyckte du om receptet? Betyg: 3.6/5   Röster: 10 Tack för din röst
Börja laga i fullskärmsläge Stäng fullskärmsläge
  1. Blanda ströbröd, kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke. Låt blandningen stå och svälla 10 minuter.
  2. Tillsätt älgfärsen, den rivna löken, peppar och eventuellt lite salt. Blanda till en smidig smet.
  3. Blöt händerna i vatten och forma biffar av färsen.
  4. Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna 3–4 minuter på varje sida. Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka några minuter. Stek inte för många biffar samtidigt. Blir det för trångt i pannan blir biffarna kokta och inte stekta.
  5. Lägg i vinbären (gärna direkt från frysen) i stekpannan när biffarna nästan är klara. Låt dem steka med en stund.
  6. Ta upp biffarna, häll i viltfonden i stekpannan och vispa runt. Låt koka ihop en stund. Red av såsen om du vill ha den simmigare och sila den sedan. Lägg tillbaka biffarna i såsen och låt dem bli varma.
  7. Garnera gärna biffarna med några svarta vinbär och persilja och servera med gelé och potatis.