Foto: Martin Löf

Per Morbergs viltfärsbiffar


4

När jag har hela jaktgänget hemma på middag brukar jag göra älgfärsbiffar, för det går alltid hem. Jag har lite konjak och ordentligt med grädde i färsen, och jag serverar biffarna med vanlig gräddsås eller som här med svartvinbärssås. Helst ska färsen vara gjord på kött från älgkalv. Älgkalvskött är i mitt tycke det godaste viltköttet. Det liknar kalvkött från oxe.

  •   500 g viltfärs (gärna från älgkalv)
  •   3–4 msk ströbröd
  •   1 dl kalvfond
  •   1½ dl vispgrädde
  •   1 msk tamarisoja
  •   1 kapsyl konjak
  •   2 ägg
  •   2 msk riven gul lök
  •   1 krm svartpeppar
  •   smör till stekning
  •   1 dl svarta vinbär
  •   4 dl viltfond
  •   (1–2 msk redningsmjöl)
  1. Blanda ströbröd, kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke. Låt blandningen stå och svälla 10 minuter.
  2. Tillsätt älgfärsen, den rivna löken, peppar och eventuellt lite salt. Blanda till en smidig smet.
  3. Blöt händerna i vatten och forma biffar av färsen.
  4. Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna 3–4 minuter på varje sida. Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka några minuter. Stek inte för många biffar samtidigt. Blir det för trångt i pannan blir biffarna kokta och inte stekta.
  5. Lägg i vinbären (gärna direkt från frysen) i stekpannan när biffarna nästan är klara. Låt dem steka med en stund.
  6. Ta upp biffarna, häll i viltfonden i stekpannan och vispa runt. Låt koka ihop en stund. Red av såsen om du vill ha den simmigare och sila den sedan. Lägg tillbaka biffarna i såsen och låt dem bli varma.
  7. Garnera gärna biffarna med några svarta vinbär och persilja och servera med gelé och potatis.

Annons:

Liknande recept

Viltfärsbiffar

av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson
  •  35 min
  •  14 ingr

Älgfärsbiffar

av recept.nu
  •  13 ingr

Fyllda älgfärsbiffar

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  23 ingr
  •  27 ingr

Viltfärsbiffar med trattkantareller

av Lisa Lemke, Tommy Myllymäki
  •  10 ingr
  •  16 ingr

Rådjursfilé med rotsellerikräm och svamp

av Camilla Läckberg, Christian Hellberg
  •  30 ingr