Stek till helgmiddagen
Foto: Martin Löf

Per Morbergs älgstek med kantarellsås av
Den stora matresan,  


4

Klassisk stek som serveras med kantarellsås och mandelpotatistomp.

Se fler recept från Den stora matresan

Vad tyckte du om receptet? Betyg: 2.31/5   Röster: 29 Tack för din röst
  1. Putsa steken och gnid in den i rikligt med salt och peppar.
  2. Bryn steken runtom i en stekgryta.
  3. Skala morot och lök och skär dem i bitar.
  4. Skölj purjolöken och skär den i stora bitar.
  5. Lägg ner alltsammans i grytan och låt bryna med en stund.
  6. Tillsätt tomatpuré, kryddor och vatten upp till hälften av steken.
  7. Koka upp, sänk värmen och låt steken sjuda under lock tills den är genomstekt och mör.
  8. Den ska släppa lätt från en provsticka efter omkring 50–60 minuter.
  9. Vänd och ös steken några gånger emellanåt.
  10. Ta upp steken och låt den vila i aluminiumfolie.
  11. Skär sedan upp den i tunna skivor och servera den tillsammans med kantarellsås och potatisstomp.
  12. Kantarellsås
    Sila av skyn och häll den i en kastrull tillsammans med grädden.
  13. Koka upp, sänk värmen och låt såsen långsamt koka ihop till önskad konsistens.
  14. Skala och finhacka löken.
  15. Putsa, ansa och fräs kantarellerna tillsammans med löken i lite smör i en stekpanna.
  16. Rör ner svampblandningen i kastrullen, koka upp och smaka av med salt och peppar.
  17. Mandelpotatisstomp
    Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den faller sönder.
  18. Häll av vatnnet och lägg upp potatisen i en skål.
  19. Klicka över smöret, salta och peppra och strö över det kryddgröna.
Gås med cidersås

Gås med cidersås

av Per Morberg
  •  25 ingr
  •  19 ingr
  •  19 ingr
  •  13 ingr
  •  7 ingr
Vit sparrissoppa

Vit sparrissoppa

av Per Morberg
  •  9 ingr
Morbergare

Morbergare

av Per Morberg
  •  7 ingr
  •  7 ingr
Rödspätta Grenoble

Rödspätta Grenoble

av Per Morberg
  •  10 ingr