Harsadel med potatishalvor i ugn

Harsadel med potatishalvor i ugn
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Harsadel med potatishalvor i ugn

21 ingredienser

Per Mobergs harsadel serveras med potatishalvor i ugn, päronhalvor, gelé och gröna ärtor.

Ingredienser

Harsadel

  • 1 harsadel
  • 2 l mjölk
  • steksnöre
  • späck
  • salt (efter smak)
  • peppar, nymalen efter smak

Fond

  • 4 champinjoner
  • några persiljestjälkar
  • 2 dl portvin
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 4-5 enbär, krossade
  • 3 msk smör

potatis

  • potatis
  • olivolja
  • salt (efter smak)
  • favoritört, för dagen (t ex rosmarin, timjan)

Garnering

  • Kokta päronhalvor, gelé och gröna ärtor

Gör så här

Harsadel

  1. Lägg harsadeln i mjölk i 1-2 dagar för att göra den mildare i smaken.
  2. Torka av mjölken från haren med hushållspapper, salta och peppra.
  3. Klä in sadeln runt om med tunt skivat späck.
  4. Bryn sidorna i en stekpanna.
  5. Stek efter i ugn i 12-15 minuter i 200 grader. Köttet skall vara rosastekt i färgen.
  6. Tag ut sadeln och lägg den upp och ned så köttsaften rinner tillbaka i köttet. Vila köttet så att inte saften rinner ut.
  7. Skär ut filéerna.
  8. Hugg upp skrovet och lägg tillsammans med grönsakerna och tomatpurén i en gryta.
  9. Fyll på med vatten så det täcker.
  10. Koka i ca 2-3 timmar med kryddorna.
  11. Sila av benen och koka ned fonden till hälften.
  12. Skiva champinjoner och fräs i en kastrull tillsammans med persiljestjälkarna.
  13. Häll i fonden: Portvin och persilja. Sedan grädden.
  14. Koka ned ytterligare till lagom tjocklek.
  15. Sila av såsen.
  16. Tranchera upp harsadeln och lägg på fat (kan värmas lätt i ugn).
  17. Häll varm sås över.
  18. Garnera med kokta päronhalvor, gelé och gröna ärtor.

Potatis

  1. Dela potatisen på hälften.
  2. Ringla över olivolja, salt och peppar.
  3. Stek i ugn 220 grader i 20 minuter.
  4. Knipsa över någon av din favoritört (rosmarin, timjan) och stek potatisen gyllengul.