Foto: TV4

Per Morbergs kåldolmar


4

Kåldomar är klassisk husmanskost, om något.

Dryckestips till kåldolmarna: Estola Reserva 2001, art nr 6619.

  • 1 st vitkålshuvud
  • 200 g nötfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 0.5 dl grötris
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 3 krm salt
  • 2 krm nymalen peppar
  •   Knivsudd kryddpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap
  1. Skär ur roten på kålet och lägg den i kokande vatten.
  2. Koka bladen mjuka och plocka bort allteftersom de lossnar. Låt inte koka för länge så de blir mjuka.
  3. Se till att få 8-10 blad.
  4. Koka riset och låt det svalna.
  5. Blanda färs med ris, ägg och gräddmjölk. Krydda.
  6. Lägg ut bladen och fördela färsen jämnt. Vik in kanterna och rulla till en dolme. Bryn ovansidan i smör.
  7. Lägg dem med skarven ner i en smörad ugnsform.
  8. Rippla på sirap och stek i ugnen 225 grader ca 25 min. Ös då och då.

Annons:

Liknande recept

Kåldolmar

av Niclas Wahlgren
  •  14 ingr

Kåldolmar

av Leif Mannerström
  •  21 ingr

Kålpudding

av Johan Jureskog
  •  13 ingr

Leif Mannerströms kåldolmar

av Leif Mannerström
  •  14 ingr

Kåldolmar

av Pelle Johansson
  •  1h 50 min
  •  11 ingr
  •  7 ingr

Kålpudding

av Stefan Karlsson
  •  40 min
  •  13 ingr
  •  17 ingr