Per Morbergs biffstek med smörslungad lök

Per Morbergs biffstek med smörslungad lök
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs biffstek med smörslungad lök

8 ingredienser

Ibland ställer jag mig och gör biffstek bara till mig själv, för att det är så gott. Försök få tag i en riktigt marmorerad hängmörad ryggbiff och smörslunga löken lätt så att den behåller sin spänst vid serveringen. Häll på några korn socker på löken när du steker den så att sötman kommer fram. För att lökskyn ska bli riktigt god krävs hemgjord fond. Näst bäst är fond på flaska. Sist i fondrankningen kommer buljong på tärning.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor hängmörad utskuren biff (à 180 g)
  • 6-8 gula lökar
  • 100 g smör
  • 1 msk rörsocker
  • 2 dl kalvfond
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 0,5 dl persilja, hackad, till garnering

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Stek den på medelvärme i hälften av smöret och tillsätt sockret.
  2. Slå över fonden när löken är mjuk och har fått fin färg. Låt koka ihop till en mustig steksky. Smaka av med salt och peppar.
  3. Banka ut biffarna något med en köttklubba eller liknande till 1 cm tjocklek. Salta och peppra biffarna.
  4. Stek dem sedan i resten av smöret i en stekpanna på hög värme, 2–3 minuter på varje sida (biffarna ska vara rosa inuti).
  5. Häll skyn över biffarna, lägg på den stekta löken och strö över hackad persilja. Kokt potatis, helst mjölig så att du kan mosa den i den goda skyn, är gott till.