Oxfilé Provençale

Oxfilé Provençale
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Oxfilé Provençale

12 ingredienser

ca 45 m

Per lagar en klassiker och avslutar på ett lite annorlunda sätt som inte ska provas hemma. I salamanderns frånvaro tar han fram svetsen.

Ingredienser

portioner

Vitlöksmör

  • 4-5 klyftor vitlök, pressade
  • 150 g smör, rumstempererat
  • citron, några droppar pressad
  • salt
  • svartpeppar (eller vitpeppar)

potatis

  • 6-8 fasta potatisar [ca 800 g]
  • smör, till stekning (eller olja)

Oxfilé

  • 700-800 g oxfilé (mittbiten)
  • salt
  • peppar
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • knippe färska örter (t ex timjan, persilja)

Gör så här

Vitlökssmör

  1. ”Mortla" eller pressa vitlöksklyftorna.
  2. Blanda alla ingredienser.
  3. Smaka av och tillsätt mer vitlök om så önskas.
  4. Sätt på ugnen på 200 grader eller tänd grillen.

Potatis

  1. Skala och skiva potatisen i cirka 5 mm tjocka skivor.
  2. Skölj skivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper.
  3. Stek potatisskivorna i omgångar i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg och nästan är genomstekta.

Oxfilé

  1. Salta och peppra oxfilén rikligt runt om.
  2. Bryn i en panna runt om.
  3. Stek i mitten av ugnen tills den tjocka delen når 62-65 grader för rosafärgat kött. Eller grilla den hel på grillen till samma temperatur.
  4. Låt köttet vila i 15 minuter i folie innan det skärs upp.
  5. Lägg potatisen i en långpanna och låt stå i ugnen i 10 minuter tills skivorna är mjuka och varma.
  6. Skär upp köttet i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg på potatisbädden.
  7. Klicka på vitlökssmöret över och låt det smälta något. Behövs det extra värme tag hjälp av en gasbrännare eller gratinera snabbt i ugnen.
  8. Strö över persiljan och servera – gärna tillsammans med grillade tomater och nyskördade, vackra grönsaker.