Foto: Martin Löf

Oxfilé Provençale


4

Per lagar en klassiker och avslutar på ett lite annorlunda sätt som inte ska provas hemma. I salamanderns frånvaro tar han fram svetsen.

Per lagade även
Vaxbönor och blomkål
Hallonmousse

  •   700-800 g av mittbiten på oxfilén
  • 6-8 st potatisar av fast sort (ca 800 g)
  •   Salt, efter smak
  •   Peppar, efter smak
  •   smör eller olja till stekning
  •   Några knippor av färska örter tex timjan, persilja

Vitlöksmör

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 4-5 st vitlöksklyftor, pressade
  •   Några droppar pressad citron
  •   Salt, efter smak
  •   Nymalen svart- eller vitpeppar, eller en blandning av dem bägge
  • 0.5 dl persilja, hackad
  1. Vitlökssmör
    ”Mortla" eller pressa vitlöksklyftorna.
  2. Blanda alla ingredienser.
  3. Smaka av och tillsätt mer vitlök om så önskas.
  4. Sätt på ugnen på 200 grader eller tänd grillen.
  5. Potatis
    Skala och skiva potatisen i cirka 5 millimeter tjocka skivor.
  6. Skölj skivorna i kallt vatten och torka av dem med hushållspapper.
  7. Stek potatisskivorna i omgångar i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg och nästan är genomstekta.
  8. Oxfilé
    Salta och peppra oxfilén rikligt runt om.
  9. Bryn i en panna runt om.
  10. Stek i mitten av ugnen tills den tjocka delen når 62-65 grader för rosa färgat kött. Eller grilla den hel på grillen till samma temperatur.
  11. Låt köttet vila i 15 minuter i folie innan det skärs upp.
  12. Lägg potatisen i en långpanna och låt stå i ugnen i 10 minuter tills skivorna är mjuka och varma.
  13. Skär upp köttet i ca 1 centimeter tjocka skivor och lägg på potatisbädden.
  14. Klicka på vitlökssmöret över och låt det smälta något. Behövs det extra värme tag hjälp av en gasbrännare eller gratinera snabbt i ugnen.
  15. Strö över persiljan och servera – gärna tillsammans med grillade tomater och nyskördade, vackra grönsaker.

Annons:

Liknande recept

  •  7 ingr

Strauss von Kullahof

av Lasse - Stockholm
  •  2h
  •  19 ingr
  •  33 ingr

Carpaccio

av Stefano Catenacci
  •  6 ingr
  •  19 ingr
  •  10 ingr
  •  9 ingr
  •  15 ingr