Foto: TV4

Morbergs skånska kalops


1h 30 min5

Pers egen variant på skånsk kalops med morötter, högrev och gul lök.

Per Morberg använder hemlagad kalvfond som han gjort från grunden, använder du koncentrerad fond på flaska måste du minska mängden rejält och smaka dig fram - annars blir det för salt!

Kalvfond - ett grundrecept

  • 1 kg högrev
  • 4 st gula lökar
  • 6 st morötter
  • 3 st lagerblad
  • 12 st kryddpepparkorn
  • 8 dl kalvfond (cirkamängd)
  •   salt och peppar
  •   smör och olja till stekning
  1. Skär köttet i 3-4 cm stora tärningar. Bryn i smör och olja i en stekpanna tills bitarna fått färg.
  2. Bryn lite i taget så att det inte börjar koka i stekpannan. Lägg köttbitarna i en kastrull och häll i kalvfonden.
  3. Koka upp och skumma eventuellt av. Stöt kryddpepparn i mortel och lägg i grytan med lagerbladen.
  4. Salta och peppra. Skala löken och morötterna. Bryn dem lite i stekpannan. Lägg sedan i grytan.
  5. Låt alltsammans puttra i 1 - 1 1/2 timme eller tills köttet är mört.
  6. Smaka ev av med mer salt och peppar. Serveras med rödbetor och kokt potatis.

Annons:

  •  16 ingr

Skånsk kalops

av Nils Emil Ahlin
  •  12 ingr

Kalops

av Stefan Karlsson
  •  1h 10 min
  •  11 ingr

Skånsk kalops

av Jens Linder
  •  12 ingr

Leif Mannerströms kalops

av Leif Mannerström
  •  13 ingr

Kalops på vårt vis

av Anders Levén
  •  13 ingr
  •  12 ingr