Foto: TV4

Kalvstek med hasselbackspotatis


En härlig kalvstek med klassisk hasselbackspotatis.

Kalvstek

  • 800 g kalvstek
  • 2 st morötter
  • 2 st gula lökar
  • 1 del purjolök
  • 3-4 st lagerblad
  •   peppar
  •   salt
  •   smör till stekning
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 3-4 st ansjovisfiléer
  • 3 msk svartvinbärsgelé
  • 5 dl vispgrädde, ca
  •   Ev vaxbönor till servering

Hasselbackspotatis

  • 1 kg potatis
  •   smör
  •   Salt, efter smak
  •   Peppar, efter smak
  •   ströbröd
  1. Kalvstek
    Bind köttet och lägg i smör i en stor gryta.
  2. Gnid in köttet med salt och peppar.
  3. Bryn köttet runt om.
  4. Hacka grönsakerna i bitar.
  5. Bryn vid sidan om ifall de inte får plats i grytan, häll dem över köttet.
  6. Häll i tomatpurén och lägg i lagerblad.
  7. Fyll på med vatten så att det täcker, sätt på locket.
  8. Låt puttra sakta i 30 minuter.
  9. Lägg i ansjovisen och fortsätt att puttra tills steken släpper från stekgaffeln.
  10. Ta upp steken och sila ifrån fonden.
  11. Koka ihop den ytterligare, reducera ned den.
  12. Häll i grädden.
  13. Smaka av med gelén, salt och peppar.
  14. Servera med bland annat vaxbönor, tag bort ändarna innan kokning. Kokas al dente.
  15. Hasselbackspotatis
    Skala och skåra potatisen i tunna skivor utan att skära igenom. För hjälp, lägg potatisen på en träsked då man skårar den.
  16. Gnid in smör över potatisarna, salta och peppra.
  17. Sätt dem i en ugnsfast form.
  18. In i ugnen i 200 graders värme i ca 30 minuter (ös över det smälta smöret då och då).
  19. Strö över ströbröd och låt få färg i ytterligare ca 10 minuter.

Annons:

Liknande recept

Jennies kalvstek

av Jennie Benjaminsson
  •  25 ingr

Slottsstek

av Per Morberg
  •  19 ingr
  •  11 ingr

Tupp i curry

av Per Morberg
  •  17 ingr
  •  22 ingr

Laxgryta med curry

av Paula Ahlsén Söder
  •  30 min
  •  16 ingr