Foto: TV4

Musselsoppa – Clam chowder


  • 1 kg blåmusslor
  • 2 st gula lökar
  • 2 st morötter
  • 1 st stånd blekselleri
  • 0.5 st fänkål
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 5-6 st potatisar
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl vitt vin, ca
  •   persilja
  •   olivolja till stekning
  •   salt
  •   vitpeppar
  1. Tvätta musslorna och ta bort skägget. Kolla noggrant att inga musslor är trasiga. Endast levande musslor går att använda. Knacka lite på skalet så stängs de som är friska. Öppnade musslor slängs.
  2. Skala och hacka lök och vitlök, skala morötterna. Hacka morötter samt blekselleri fint.
  3. Häll olja i en stor gryta eller kastrull och fräs upp lök, morötter, blekselleri och fänkål.
  4. Tillsätt vitt vin och vispgrädde. Koka ihop.
  5. Koka på hög värme. Lägg i de tvättade musslorna och koka upp. Rör runt och ha i lite mer vitt vin.
  6. Sila över vätskan i en annan kastrull. Sortera ut musslorna och lägg dem åt sidan.
  7. Skala potatisen och skär i bitar. Koka upp vätskan och koka potatisen tills den blivit mjuk.
  8. Salta och peppra efter smak.
  9. Fördela musslorna på en djup tallrik. Ta ur ca hälften från skalet och lägg i, behåll resten med skal.
  10. Häll såsen med potatisen över musslorna, dekorera med persilja som hackats fint.

Annons:

Liknande recept

Lök- och potatissoppa

av Johan Sörberg
  •  20 min
  •  8 ingr

Krämig musselsoppa

av Ulrika Davidsson, Ola Lauritzson
  •  16 ingr

Mustig musselsoppa

av Urban - Uddevalla
  •  15 ingr

Musselsoppa med chili

av Lisa och Monica Eisenman
  •  12 ingr
  •  ca 50 min
  •  18 ingr
  •  20 min
  •  12 ingr