Foto: Martin Löf

Morbergska fisksoppan


4

Det ska vara fasta fiskar till Per Morbergs fisksoppa, man ska inte spara på vitvinet och det är viktigt att man lägger ner räkorna allra sist så att de inte blir sega.

När det ska komma riktigt många gäster kommer största pannan till användning. Den är stor som ett tefat, ett sådant där som man åker på i snön. Ibland blir det fisksoppa i den. /Per

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  • 400 g fiskfilé, ett par olika sorter (t.ex. lax, kattfisk, kolja)
  • 0.5 st purjolök
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 2 st selleristjälkar
  •   3–4 msk olivolja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 dl vitt vin
  •   2–3 dl vispgrädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 0.5 l fiskfond eller hummerfond
  •   salt och nymalen vitpeppar
  • 1 dl färska örtkryddor (timjan, basilika)
  • 1 knivsudd chilipeppar
  • 1 kg blåmusslor
  • 200 g skalade räkor
  1. Skär fiskfiléerna i cirka 3 cm stora bitar.
  2. Skölj och strimla det vita på purjolöken. Skala och hacka löken och moroten och skär sellerin i fina bitar.
  3. Fräs alltsammans utom fisken i oljan i en gryta. Pressa i vitlöken.
  4. Tillsätt vin, grädde, tomatpuré, saffran, fiskfond, salt och kryddor och låt soppan sjuda cirka 10 minuter.
  5. Skölj och borsta musslorna noga. Släng alla som är trasiga eller som redan har öppnat sig. Lägg dem i grytan.
  6. Lägg i fiskbitarna och låt soppan koka upp och sedan sjuda i några minuter. Fisken ska inte koka sönder.
  7. Ta av grytan från värmen och lägg i räkorna. Låt soppan dra ett par minuter innan du serverar den.

Annons:

Liknande recept

Svensk fisksoppa med fransk rouille

av Tommy Myllymäki, Lisa Lemke
  •  30
  •  23 ingr

Fisksoppa

av recept.nu
  •  13 ingr

Fisksoppa

av Helena Nyblom
  •  13 ingr

Morbergs fisksoppa

av Per Morberg
  •  18 ingr
  •  6 ingr
  •  11 ingr
  •  20 ingr