Foto: TV4

Pers piroger


Piroger

  • 5 dl mjölk
  • 1 l vetemjöl (eller 5 dl vete och 5 dl graham)
  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 st ägg till pensling

Fyllning

  • 300 g rökt sidfläsk eller rökt skinka
  • 1 st gul lök
  •   salt och nymalen peppar
  1. Piroger
    Smula ner jästen i en degblandare. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader).
  2. Häll den varma mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt mjölet och saltet. Blanda i 5 minuter till en slät deg. Låt jäsa 1 timma.
  3. Kavla ut degen 1/2 cm tjock. Tag ett glas och gör runda avtryck, ca 10 cm i diameter.
  4. Lägg fyllningen på ena halvan och vik över den andra. Tryck till med gaffel i skarven. Lägg på plåtar och jäs ytterligare i15-20 minuter. Pensla med det uppvispade ägget. Grädda ca
    15 minuter i 225 grader till en gyllengul färg.
  5. Fyllning
    Tärna fläsket/skinkan och hacka löken. Låt svetta i smör i en panna. Smaksätt med salt och nymalen peppar. Låt svalna.
  6. Lägg fyllningen på ena halvan av pirogen och vik över den andra. Tryck till med gaffel i skarven. Lägg på plåtar och jäs ytterligare i 15-20 minuter.
  7. Pensla med det uppvispade ägget. Grädda ca
    15 minuter i 225 grader till en gyllengul färg.

Annons:

Svärmorsans piroger

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  20 ingr

Ryska piroger med lax

av Paula Ahlsén Söder
  •  1h 30 min
  •  15 ingr

Glutenfria piroger med köttfärsröra

av Annika Wesslén, Gunilla Lindeberg
  •  15 ingr
  •  15 ingr
  •  45-60 min
  •  19 ingr
  •  13 ingr
  •  16 ingr

Leverpastej

av Monika Ahlberg
  •  1h 45 min
  •  12 ingr