Per Morbergs persikopaj på Kasberget

Per Morbergs persikopaj på Kasberget
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs persikopaj på Kasberget

Av: Per Morberg

Från: Morberg

10 ingredienser

Den siste trädgårdsmästaren på Tullgarn gav varje år sin hustru en korg persikor på persikodagen, som han kallade hennes födelsedag i juni. Detta har jag och mina Tullgarnsvänner tagit fasta på. Varje år gör vi en utflykt till Kasbergets topp för att äta, sjunga och fira persikodagen. Allt som går att fira ska firas!

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 125 g smör, rumstempererat
  • 1 dl rörsocker
  • 2 ägg
  • 3 msk vatten, kallt
  • 4 dl grahamsmjöl

Fyllning

  • 600 g färskost (typ Philadelphia)
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 citron
  • 4 färska persikor

Gör så här

  1. Vispa smör och socker i 5 minuter i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
  2. Blanda i vattnet och mjölet och knåda ihop degen utan att överarbeta den. Du kan också blanda alla ingredienser i matberedare.
  3. Låt degen vila i plastfolie cirka 1 timme i kylen.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen och klä botten och kanter på en rund form (cirka 20 cm i diameter).
  6. Grädda pajbottnen i 20–25 minuter på mittersta falsen i ugnen.
  7. Rör under tiden samman ost och socker till fyllningen i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda väl till en jämn smet.
  8. Tvätta citronen noga och riv ner det gula på skalet i bunken.
  9. Häll ostsmeten i den gräddade pajformen.
  10. Skiva tunna klyftor av persikorna och lägg dem i ett solfjädersmönster ovanpå ostsmeten.
  11. Ställ in formen i ugnen igen och grädda pajen i 20–25 minuter.