Foto: Martin Löf

Per Morbergs nötkaka


4

Jag är barnsligt förtjust i nötkaka. Jag kan äta upp halva kakan och dricka en liter mjölk till. Sen hoppar jag över middagen.

  •   ca 50 g (1 dl malda) hasselnötter
  •   3 ägg
  •   2 dl strösocker
  •   100 g smör
  •   1 dl mjölk
  •   1 tsk bakpulver
  •   2 dl vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mal hasselnötterna i mixer.
  3. Vispa ägg och socker i en bunke till en luftig smet.
  4. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och låt koka upp. Häll den heta mjölken i äggsmeten under vispning.
  5. Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner det i bunken med äggsmeten. Blanda också ner de malda hasselnötterna.
  6. Häll smeten i väl smord och bröad sockerkaksform och grädda kakan i cirka 40 minuter. Stjälp upp och låt svalna.

Annons:

Nötkaka

av Per Morberg
  •  5 ingr

Maräng- och hallonrutor

av Lisa och Monica Eisenman
  •  11 ingr

Mormors vinbärskaka

av Alexandra Larsson
  •  45 min
  •  11 ingr
  •  17 ingr
  •  1 h
  •  12 ingr

Fransk kladdkaka med arrak

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  15 ingr

Mammas kardemummakaka

av Malin Landqvist
  •  9 ingr