Foto: JUREK HOLZER

Musslor, ångade i vitt vin


30 min4

Moules marinés kallas dessa vitvinsångade blåmusslor när de serveras i fransktalande länder. Pröva att äta dem som belgarna, med pommes frites och klosteröl. OBS! Receptet är beräknat till en förrätt för fyra personer. Till varmrätt, räkna med minst det dubbla.

Kolla noggrant att inga musslor är trasiga. Endast levande musslor går att använda. Knacka lite på skalet så stängs de som är friska. Öppnade musslor slängs.

Ät inte musslor som inte öppnat sig vid kokningen.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  • 1 kg musslor
  • 0.33 st purjolök
  • 1 st morot
  • 4  schalottenlökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 0.5 dl olivolja
  • 4 dl vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  •   salt och peppar
  • 1 st lagerblad
  • 1 kvist timjan
  •   persilja
  1. Skrapa och tvätta musslorna noga, se till att inga musslor är öppna eller är trasiga.
  2. Skär alla grönsaker och lökarna i fina bitar à 0,5 cm. Hetta upp en kastrull.
  3. Häll i oljan och musslorna. Rör om och häll i vinet, grönsakerna och grädden.
  4. Rör i kryddorna, salt och peppar, lägg på ett lock och låt musslorna koka tills dom öppnar sig. Serveras ångande med hackad persilja.

Annons:

Liknande recept

Moules frites med aioli

av Anders Levén
  •  1h
  •  16 ingr
  •  35 min
  •  13 ingr

Moules mariniere

av Johan Jureskog
  •  16 ingr
  •  11 ingr

Moules á la Princess

av Anna - Malmö
  •  15 ingr

Moules Mariniéres

av Joakim Nätterqvist
  •  30 min
  •  9 ingr