Inkokt lax ala Vivianne med skarpsås

Inkokt lax ala Vivianne med skarpsås
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Inkokt lax ala Vivianne med skarpsås

26 ingredienser

Inkokt lax passar både till förrätt och huvudrätt. Beräkna 180 gram per person till huvudrätt eller 100 gram till förrätt.

Ingredienser

portioner
  • 1 laxfilé av mittbit

Lag

  • 1 morot, medelstor
  • 1 gul lök
  • 2 l vatten
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 3 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 hela nejlikor
  • några dillstjälkar (ta när du hackar dill till skarpsåsen)

Skarpsås

  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk dill, finhackad
  • 2 msk gräslök
  • 3 msk gräddfil
  • 2 msk skånsk senap
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)

inlagd gurka

  • 1 gurka

1-2-3 lag

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Tillbehör

  • potatis
  • morot
  • purjolök
  • ägg, hårdkokta

Gör så här

Lax

  1. Skala och skär moroten i slantar.
  2. Skala löken och skär den i klyftor.
  3. Blanda alla ingredienser till lagen.
  4. Låt koka i 10 minuter.
  5. Skär laxen i 4 portionsbitar och lägg den i en gryta.
  6. Häll över spadet så det täcker.
  7. Låt laxen svalna i sitt spad med lock på. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kyla.

Sås

  1. Gör skarpsåsen. Rör ihop majonnäs med hackat ägg.
  2. Rör ned gräddfil, gräslök, senap och dill.
  3. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.
  4. Låt gärna stå svalt 1 timme före servering.

Gurka

  1. Skiva gurka tunt.
  2. Blanda med en ättikslag av 1-2-3-lag: 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.

Tillbehör

  1. Koka potatis.
  2. Rensa och skala morötter samt dela och skölj purjolöken i grova bitar.
  3. Koka morötter och purjolök tillsammans med potatisen, de tio sista minuterna på slutet.

Vid servering

  1. Ta upp laxen och lägg på fat.
  2. Servera med kokta morotsbitar, potatis och kokt purjolök samt skarpsås, hårdkokta ägg och inlagd gurka.