Foto: TV4

Inkokt lax ala Vivianne med skarpsås


4

  • 1 st laxfilé av mittbiten

Lag

  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 2 l vatten
  • 0.5 dl rödvinsvinäger
  • 3 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 2 st kryddnejlikor
  •   Några dillstjälkar (ta när du hackar dill till skarpsåsen)

Skarpsås

  • 3 msk majonnäs
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk gräslök
  • 3 msk gräddfil
  • 2 msk senap (skånsk)
  •   Salt, efter smak
  •   Vitpeppar, efter smak

Inlagd gurka

  • 1 st gurka

1-2-3-lag

  • 1 del ättika
  • 2 delar  socker
  • 3 delar  vatten

Tillbehör

  •   potatis
  •   morötter
  •   purjolök
  •   hårdkokta ägg
  1. Lax
    Skala och skär moroten i slantar.
  2. Skala löken och skär den i klyftor.
  3. Blanda alla ingredienser till lagen.
  4. Låt koka i 10 minuter.
  5. Skär laxen i 4 portionsbitar och lägg den i en gryta.
  6. Häll över spadet så det täcker.
  7. Låt laxen svalna i sitt spad med lock på. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kyla.
  8. Sås
    Gör skarpsåsen. Rör ihop majonnäs med hackat ägg.
  9. Rör ned gräddfil, gräslök, senap och dill.
  10. Smaka av med lite vinäger, salt och peppar.
  11. Låt gärna stå svalt 1 timme före servering.
  12. Gurka
    Skiva gurka tunt.
  13. Blanda med en ättikslag av 1-2-3-lag
    1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.
  14. Tillbehör
    Koka potatis.
  15. Rensa och skala morötter samt dela och skölj purjolöken i grova bitar.
  16. Koka morötter och purjolök tillsammans med potatisen, de tio sista minuterna på slutet.
  17. Vid servering
    Ta upp laxen och lägg på fat.
  18. Servera med kokta morotsbitar, potatis och kokt purjolök samt skarpsås, hårdkokta ägg och inlagd gurka.

Annons:

Kall inkokt lax med skarpsås

av Christer Lingström
  •  20 ingr
  •  20 ingr

Skarpsås

av recept.nu
  •  7 ingr
  •  24 ingr

Inkokt ål

av recept.nu
  •  11 ingr