Jordgubbsglass med mandelflarn

Jordgubbsglass med mandelflarn
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Jordgubbsglass med mandelflarn

17 ingredienser

Per Morbergs recept på hemlagad glass med knäckiga mandelflarn.

Ingredienser

portioner

Jordgubbsglass

  • 1 l jordgubbar
  • 2 msk strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 10 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk citron, pressad

Mandelflarn

  • 100 g äggvita
  • 100 g smör, skirat
  • 100 g florsocker
  • 100 g vetemjöl
  • 1 ägg, uppvispat
  • 2 msk mandelspån

Jordgubbssås

  • 350 g färska jordgubbar (eller frysta)
  • 0,5-1 dl strösocker (beroende på hur sura gubbarna är)
  • 2 dl vatten

Gör så här

Jordgubbsglass

  1. Rensa och skölj jordgubbarna till glassen. Skär dem i grova bitar och lägg dem i en bunke.
  2. Strö över 2 matskedar socker och låt bären stå och dra i 30 minuter.
  3. Häll mjölk och grädde i en tjockbottnad kastrull.
  4. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg både stång och frön i kastrullen.
  5. Värm mjölkblandningen under omrörning tills den nästan börjar koka.
  6. Ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen vila i 20 minuter.
  7. Vispa äggulor och 2 deciliter socker pösigt i en bunke.
  8. Fiska upp vaniljstången och häll ner mjölkblandningen i äggulorna under konstant vispning.
  9. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning tills den börjar tjockna. Låt den sedan svalna i en bunke.
  10. Kör jordgubbarna till ett grovt mos i en matberedare.
  11. Blanda ner moset tillsammans med citronsaften i den avsvalnade glassmeten.
  12. Frys sedan i glassmaskin eller frys (se tipsruta).
  13. Servera glassen med mandelflarn på en spegel av jordgubbssås, se recept nedan. Lägg eventuellt lite flarnsmulor under glassen så glider den inte iväg på tallriken.

Mandelflarn

  1. Blanda äggvita, smör, florsocker och mjöl i en bunke. Låt stå i kylen tills degen fått en fastare konsistens, 4–5 timmar.
  2. Värm ugnen till 200 grader.
  3. Kavla ut degen till en tjocklek på 2–3 mm och skär eller stansa ut flarnen i önskad form.
  4. Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel.
  5. Lyft försiktigt över kakorna med en stekspade på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem i 3–5 minuter, eller tills de har fått en gyllene färg.
  6. När flarnen är precis nygräddade går det att böja och forma dem.

Jordgubbssås

  1. Koka alla ingredienser i 5 minuter och kör i mixer. Sila genom en sil och låt svalna.

Utan glassmaskin:

  1. Häll glassmeten i en stor form och ställ den i frysen.
  2. Ta ut smeten efter 1 timme och kör den några varv i matberedaren.
  3. Häll tillbaka i formen, frys i ytterligare 1 timme och kör sedan på nytt i matberedaren.
  4. Häll återigen tillbaka i formen och låt stå i frysen tills glassen är klar.

Se fler recept från Den stora matresan

Per Morbergs dryckestips
Jordgubbar möter jordgubbar, Sött möter sött och blir lättare och syrligare: Cinzano Sparkling Rosé, art nr 77307 (best. sort.), 79 kr , mousserande rosa bubblor igen men med lite sötma.