Lindgårdens saffranspannkaka
Foto: Martin Löf

Lindgårdens saffranspannkaka av
Den stora matresan,  


6

En klassisk gotländsk efterrätt serverad med salmbärssylt.

Salmbär, eller blåhallon, är en halvbuske besläktad med björnbär. Bären mognar i augusti och växer vilt i Skåne, Öland, Gotland, Halland, Uppland, Bohuslän och Gästrikland.

Vad tyckte du om receptet? Tack för din röst
Börja laga i fullskärmsläge Stäng fullskärmsläge
  1. Blanda ris, vatten och salt i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp, sänk värmen och låt det koka i cirka 10 minuter.
  3. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  4. Sänk värmen och koka försiktigt under lock i ytterligare 45 minuter. Rör om varsamt då och då. Ställ kastrullen åt sidan och låt gröten svalna något.
  5. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  6. Hacka mandeln och rör ner den i gröten tillsammans med ägg, russin, socker och saffran. Smaka av med konjaken och blanda noggrant.
  7. Häll smeten i en ugnsform (cirka 20 cm i diameter) och låt saffranspannkakan stå i ugnen tills den är genomgräddad, 20–30 minuter.
  8. Servera gärna saffranspannkakan ljummen tillsammans med vispad grädde och salmbärssylt.
  •  9 ingr
  •  11 ingr
Saffranspannkaka

Saffranspannkaka

av Fredrik Eriksson
  •  10 ingr
  •  13 ingr
  •  6 ingr
Morbergare

Morbergare

av Per Morberg
  •  7 ingr
  •  7 ingr
Rödspätta Grenoble

Rödspätta Grenoble

av Per Morberg
  •  10 ingr