Foto: Martin Löf

Lindgårdens saffranspannkaka


6

En klassisk gotländsk efterrätt serverad med salmbärssylt.

Salmbär, eller blåhallon, är en halvbuske besläktad med björnbär. Bären mognar i augusti och växer vilt i Skåne, Öland, Gotland, Halland, Uppland, Bohuslän och Gästrikland.

  • 2 dl grötris
  • 4 dl vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 1 l mjölk
  • 1 dl sötmandel
  • 2 st ägg
  • 1 dl russin
  • 1 dl strösocker
  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • 2-3 msk konjak efter smak

Till servering

  •   mjukvispad grädde
  •   salmbärssylt
  1. Blanda ris, vatten och salt i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka upp, sänk värmen och låt det koka i cirka 10 minuter.
  3. Tillsätt mjölken och koka upp under omrörning.
  4. Sänk värmen och koka försiktigt under lock i ytterligare 45 minuter. Rör om varsamt då och då. Ställ kastrullen åt sidan och låt gröten svalna något.
  5. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  6. Hacka mandeln och rör ner den i gröten tillsammans med ägg, russin, socker och saffran. Smaka av med konjaken och blanda noggrant.
  7. Häll smeten i en ugnsform (cirka 20 cm i diameter) och låt saffranspannkakan stå i ugnen tills den är genomgräddad, 20–30 minuter.
  8. Servera gärna saffranspannkakan ljummen tillsammans med vispad grädde och salmbärssylt.

Annons:

Liknande recept

Saffranspannkaka

av recept.nu
  •  16 ingr

Saffranspannkaka

av Mathias Emilsson
  •  9 ingr

Saffranspannkaka

av Tommy Myllymäki
  •  12 ingr

Anettes saffranspannkaka

av Anette Rosvall
  •  16 ingr
  •  11 ingr
  •  9 ingr

Saffranspannkaka

av Lisa Förare Winbladh
  •  8 ingr

Ernsts saffransbröd

av Ernst Kirchsteiger
  •  60 min
  •  9 ingr