Torskrygg med äggsås

Torskrygg med äggsås
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Torskrygg med äggsås

12 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 800 g torskrygg (eller filé)
  • 2 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • flingsalt

Äggsås med persijla

  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl persilja, hackad
  • salt
  • peppar
  • 2 msk smör

Gör så här

  1. Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke.
  2. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad.
  3. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning.
  4. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök.
  5. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan.
  6. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar.
  7. Äggsåsen
  8. Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom.
  9. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra.
  10. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter.
  11. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan.