Smörstekt gös med vitvinsås och kantareller

Smörstekt gös med vitvinsås och kantareller
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Smörstekt gös med vitvinsås och kantareller

22 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 1 kg gösfilé [200 gr Gös per person]
  • 25 g smör
  • 400 g sockerärtor / person
  • 400 g kantareller/ person
  • salt
  • peppar

Ingredienser fiskfond:

  • 1 kg välsköljd fiskrens
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 0,5 purjolök

Ingredienser vittvinsås:

  • 1 l fiskfond
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 2 gula lökar, skivade
  • 5 champinjoner, skivade
  • 1 kvist timjan
  • några persilje stjälkar 3 msk beurre manié (1 del mjukt smör och 1 del vetemjöl hoprört till en pasta)
  • salt
  • peppar
  • citron (några stänk)

Gör så här

  1. Gösen:
  2. Smält smöret i stekpanna (medelvärme), och panera fileerna i vete mjöl
  3. Låt smöret smält moussera. Lägg i gösen och stek 4 till 5 minuter på varje sida.
  4. Fräs kantarellerna i mör och ånga upp sockerärtorna hastigt
  5. Fiskfond:
  6. Skär grönsakerna i 1 centimer stora bitar.
  7. Lägg i fiskrenset (ben, skin, huvud) och grönsakerna i en stor kastrull.
  8. Täck upp med vatten och koka upp. Skumma av och ha i kryddorna.
  9. Låt koka sakta i 10 minuter. Sila sedan av benen och koka ner till ca: 1 liter.
  10. Vitvinsås:
  11. Sautera dom hackade grönsakerna i en kastrull, och häll fiskfonden och vinet.Koka ihop fiskfonden och det vita vinet till cirka 0,5 liter. Tillsätt beurre manié. Koka under omrörning till en slät och fin konsistens. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare. Smaka av med kyrddorna och sila såsen genom silduk. Vid servering, vispa ner litet rumsptempererat smör och vispad grädde. Detta är alltså ett kockrecept, vid hemmabruk får receptet minskas 10 gånger