Per Morbergs hemlagade ärtsoppa


7

  • 500 gr eller 6 dl gula ärtor
  • 2 liter vätska
  • 400 gr rimmat fläskbog
  • 2  morötter
  • 4  gula lökar
  •   timjan
  •   mejram
  •   lagerblad
  •   vitpeppar/svartpeppar
  1. Skölj och blötlägg ärtorna dagen innan.
  2. Koka även fläsket dagen innan i 30-45 min (tills det släpper från en provsticka eller stekgaffel) tillsammans med 1 morot, 1 lök,
  3. Några pepparkorn, 1 tsk timjan och två lagerblad.
  4. Sila sedan av buljongen och spara till att koka ärtorna i.
  5. Tärna upp köttet i bitar.
  6. Soppan
  7. Häll ner de blötlagda ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från fläsket, samt vatten, om det behövs. Vätskan skall motsvara ca
    2 liter.
  8. Gör i ordning en kryddpåse med timjan, lagerblad och mejram, om du inte vill ha i kryddorna direkt i soppan och lägg i.
  9. Lägg ner en hel morot och lökarna. Låt sedan soppan koka i 1-1,5 timma.
  10. Skumma av skalen från ärtorna lite då och då med visp.
  11. När soppan har kokat klart, kan man späda ut med vatten för att få en lagom tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  12. Lägg i fläsket och koka upp innan servering.

Annons:

Ärtsoppa

av Pelle Johansson
  •  10 ingr
  •  8 ingr

Ärtsoppa extra allt

av Jens Linder
  •  17 ingr

Grön ärtsoppa

av Lisa Förare Winbladh
  •  11 ingr
  •  8 ingr
  •  6h 30 min
  •  9 ingr
  •  10 ingr