Meny
Recept
Kockar
Dryck
TV-program
Play
Hem & Kök
Kurser
Trädgård
Sök
visa meny för konto
Per Morbergs hemlagade ärtsoppa
Per Morbergs hemlagade ärtsoppa
227
Spara
Av:
Per Morberg
Från:
Vad blir det för mat
9
ingredienser
Husmanskost och receptklassiker
Matlåda
Soppa
Svensk/nordisk mat
Vardagsmiddag
Ingredienser
500 g eller 6 dl gula ärtor
2 l vätska
400 g rimmat fläskbog
2 morötter
4 gula lökar
timjan
mejram
lagerblad
vitpeppar (eller svartpeppar)
Lägg i inköpslista
Spara
Gör så här
Öppna matlagningsläget
Skölj och blötlägg ärtorna dagen innan.
Koka även fläsket dagen innan i 30-45 min (tills det släpper från en provsticka eller stekgaffel) tillsammans med 1 morot, 1 lök,
Några pepparkorn, 1 tsk timjan och två lagerblad.
Sila sedan av buljongen och spara till att koka ärtorna i.
Tärna upp köttet i bitar.
Soppan:
Häll ner de blötlagda ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från fläsket, samt vatten, om det behövs. Vätskan skall motsvara ca: 2 liter.
Gör i ordning en kryddpåse med timjan, lagerblad och mejram, om du inte vill ha i kryddorna direkt i soppan och lägg i.
Lägg ner en hel morot och lökarna. Låt sedan soppan koka i 1-1,5 timma.
Skumma av skalen från ärtorna lite då och då med visp.
När soppan har kokat klart, kan man späda ut med vatten för att få en lagom tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i fläsket och koka upp innan servering.
Skapa anteckning
Dela
Via e-post
Facebook
Pinterest
Twitter
Skriv ut