Löksoppa med hummerfond

Löksoppa med hummerfond
Foto: TV4

Löksoppa med hummerfond

Av: Per Lennartz

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

2h

Löksoppan serveras med hembakat och rostat dinkelbröd, kokt ägg och mörk kaviar. Det är en mycket krämig och något syrlig soppa med liten smak av hummer. Utmärkt som förrätt. Bör serveras med några trevliga tillbehör, exempelvis nybakat bröd. /Per Lennartz

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

bröd

  • 12,5 g jäst [0,25 förp]
  • 2,5 dl vatten, ljummet
  • 0,5 dl matolja (olivolja går också bra, men smaken blir densamma)
  • 0,5 tsk salt
  • 6,5 dl siktat dinkelmjöl
  • olja

Soppa

  • 100 g smör
  • 5 schalottenlökar, finhackade
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk hummerfond
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, finmalen

Till servering

  • 2 ägg, kokta
  • mörk rom, (tex svart stenbitsrom)

Gör så här

Bröd

  1. Smula ned jästen i en bunke, lös upp den i ljummet vatten och olja.
  2. Tillsätt salt och slå i allt mjöl på en gång.
  3. Arbeta kraftigt i maskin eller för hand i minst 5 minuter.
  4. Låt jäsa under duk i 60 minuter.
  5. När degen jäst klart, sätt ugnen på 200 grader och sätt in en plåt.
  6. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma till en limpa.
  7. Låt limpan jäsa på bakplåtspapper ca 15 minuter.
  8. Ta ut den varma plåten och dra bakplåtspappret med limpan över till den.
  9. Gör några snitt på diagonalen och grädda i mitten av ugnen tills brödet fått en gyllenbrun färg.
  10. Låt svalna på galler under duk.

Soppa

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt den finhackade löken, låt stå på svag värme och puttra ca 5 minuter.
  3. Tillsätt därefter crème fraiche, vatten och vin.
  4. Låt sedan soppan stå och puttra på svag värme i ca 10 minuter.
  5. Tillsätt därefter övriga ingredienser. Var försiktig med saltet eftersom fonden är salt.
  6. Löken ska bli så mjuk att den i princip faller sönder av sig själv, annars går den inte att mixa.
  7. Använd en stavmixer och mixa soppan slät och skummig.
  8. Ge den sedan ett snabbt uppkok och vispa runt lite med ballongvisp.
  9. Innan servering, skär två tunna skivor av limpan som snittas på diagonalen och steks i lite olja tills de fått fin färg och frasig yta.
  10. Servera soppan i små skålar.
  11. Servera med ett halvt kokt ägg, en klick mörk rom (exempelvis svart stenbitsrom) och det hembakta, rostade dinkelbrödet.