Tournedos med murkelsås

Tournedos med murkelsås
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Tournedos med murkelsås

12 ingredienser

Oxfilé med murkelsås, några sallatsblad och lättkokta späda morötter med en smörklick ovanpå.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig när den inte är tillagad och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning och även i torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »

Ingredienser

  • 4 bitar tournedos (oxfilé) [à 150-200 g]
  • olivolja, till pensling
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Murkelsås

  • 1 l färska murklor (eller 2 dl torkade + vatten till blötläggning)
  • 1 gul lök
  • 4 msk smör, till stekning
  • köttsaften från tournedosen (eller 0,5 grönsaksbuljongtärning)
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Kött

  1. Pensla köttet med olivolja och krydda med salt och peppar på båda sidor.
  2. Lägg köttbitarna på stekhällen och stek dem i 2–3 minuter på varje sida om du vill ha dem rosa inuti, annars något kortare eller längre tid. Ta vara på köttsaften.
  3. Du kan också lägga dem på grillen i 2–3 minuter (men då kan du förstås inte ta vara på köttsaften).
  4. Servera med murkelsås, några sallatsblad och lättkokta späda morötter med en smörklick ovanpå.

Murkelsås

  1. Skölj och ansa murklorna. Använder du torkade ska de blötläggas i kallt vatten så att de mjuknar. Toppmurklor behöver inte förvällas före användning. Stenmurklor däremot, som hör till våra giftigaste svampar, måste förvällas enligt konstens alla regler innan de tillagas och äts på egen risk.
  2. Skär murklorna i mindre bitar.
  3. Skala och hacka den gula löken.
  4. Bryn smöret i stekhällen (eller i en stekpanna) och lägg ner murklorna och löken.
  5. Häll på köttsaften (eller smula ner en halv buljongtärning), vinet och grädden.
  6. Rör om och låt koka i 15–20 minuter.
  7. Salta och peppra!