Foto: Martin Löf

Per Morbergs hamburgare med hembakt bröd


4

En hamburgare smaksatt med worcestershiresås eller konjak, serveras med hembakt bröd och härliga tillbehör, bland annat en krämig coleslaw.

Hamburgare

  • 600-700 g nötfärs
  •   Salt, efter smak
  •   Peppar, efter smak
  • 2 msk worcestershiresås eller konjak
  •   olivolja

Tillbehör

  • 8 skivor cheddarost
  • 2 st stora tomater, skivade
  • 2 st rödlökar, skurna i ringar
  • 1 st saltgurka, skuren i fyra delar på längden
  •   isbergssallat
  •   fransk senap
  •   ketchup

Hamburgerbröd

  • 25 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 13 dl vetemjöl
  •   vatten till pensling

Coleslaw

  • 7 dl vitkål, finstrimlad
  • 1 st morot, riven
  • 1 st liten rödlök, finstrimlad
  • 1 dl crème fraiche
  • 0.5 dl majonnäs
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 tsk fransk senap
  • 1 tsk strösocker
  •   Salt, efter smak
  •   Peppar, efter smak
  1. Hamburgare
    Lägg köttfärs i en bunke och tillsätt salt och peppar.
  2. Blanda i worcestershiresåsen eller konjaken och arbeta ihop till en smidig färs.
  3. Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen.
  4. Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger dem på grillen.
  5. Grilla dem i 2–3 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti.
  6. Lägg biffarna i hembakade hamburgerbröd och fyll dem med ost, tomater, lök, saltgurka och sallat. Bred på senap och eventuellt ketchup.
  7. Servera med coleslaw.
  8. Hamburgerbröd
    Finfördela jästen i en bunke.
  9. Lös upp den i vattnet och tillsätt saltet och mjölet.
  10. Arbeta degen i hushållsmaskin i 2–3 minuter (för hand dubbla tiden) eller tills den har satt sig. Degen ska vara kladdig.
  11. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
  12. Sätt ugnen på 250 grader.
  13. Dela degen och forma den till lagom stora hamburgerbröd (knåda inte!).
  14. Lägg hamburgerbröden på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 10–15 minuter.
  15. Pensla med vatten och grädda sedan bröden i 5 minuter.
  16. Sänk ugnsvärmen till 150 grader (öppna ugnsluckan för att få ner värmen snabbt) och grädda bröden i ytterligare cirka 15 minuter.
  17. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
  18. Coleslaw
    Blanda alla ingredienser i en skål.
  19. Rör om väl.
  20. Låt coleslawen stå i kylen en stund innan den ska ätas så att smakerna blandas ordentligt. Servera till hamburgaren!

Annons:

Liknande recept

Hamburgare

av Pelle Johansson
  •  20 min
  •  15 ingr
  •  24 ingr
  •  16 ingr
  •  10 ingr

Burgare på viltsvin

av Gert Klötzke
  •  17 ingr
  •  30 min
  •  15 ingr