Foto: Martin Löf

Per Morbergs fläsklägg med rotmos


4

Fläsklägg med rotmos med god senap till är klassisk, hederlig husmanskost! Här är ett recept signerat Per Morberg.

Fläsklägg

  • 1 kg rimmat fläsklägg
  • 1  morot
  • 1  gul lök
  • 1  lagerblad
  • 6  kryddpepparkorn

Rotmos

  • 1  kålrot
  • 3  morötter (ca 300 g)
  •   spadet från fläskläggen
  • 6-8  potatisar (ca 600 g)
  •   Salt och vitpeppar, efter smak
  •   smör
  •   persilja, färsk, till garnering
  1. Fläsklägg
    Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten Så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
  2. Skala moroten och löken, skär dem i mindre bitar och lägg ner dem i grytan. Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.
  3. Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1 ½ - 2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Ta då av grytan från värmen och ställ den åt sidan.
  4. Rotmos
    Skala kålroten och morötterna till rotmoset och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, häll på nästa allt spad från fläskläggen (låt köttet ligga kvar i lite spad) och koka i ca 30 minuter.
  5. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg ner bitarna i kastrullen tillsammans med kålroten och morötterna. Låt koka i ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt. Häll av spadet, men spara det.
  6. Mosa rotsakerna eller rör kraftigt med en mosstamp, slev eller liknande. Mosa inte för mycket, det ska finnas bitar kvar!
  7. Vispa sedan moset fluffigt och späd med kokspadet från rotsakerna till önskad konsistens. Smaka av med salt och pepppar. Rör i smör efter smak och garnera med hackad persilja eller persiljekvistar.
  8. Värm fläskläggen innan du serverar den med rotmos och några olika sorters senap

Annons:

Liknande recept

  •  16 ingr
  •  2h 5 min
  •  17 ingr
  •  14 ingr
  •  12 ingr

Fläskkorv med rotmos

av Anders Levén
  •  55 min
  •  15 ingr

Rotmos med fläskkorv

av Stefan Karlsson
  •  50 min
  •  14 ingr
  •  11 ingr