Foto: TV4

Klassiskt dillkött


4

Här är ett recept på ett härligt klassiskt dillkött. Garnera med en dillkvist så ser det extra piffigt ut!

  • 300 g kalvbog
  • 1 st gul lök
  • 1 st purjolök (det vita)
  • 1 st morot
  • 2 st lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • 3 tsk salt
  • 2 dl grädde
  •   Dillreduktion, efter smak (se recept nedan)
  •   idealmjöl
  • 1 dl grovt hackad dill till garnering

Dillreduktion att smaksätta med

  • 1.5 dl vatten
  • 1.5 dl strösocker
  •   Dillstjälkarna som blev kvar efter garneringen
  • 5 st pepparkorn
  • 1 msk ättika (12% )
  1. Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det.
  2. Häll av just när det kokat upp. Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skölj grönsakerna noga.
  3. Skär upp grönsakerna i halvcentimeter stora bitar, lägg i grytan med köttet.
  4. Tillsätt lagerblad, vitpeppar, timjan och salt.
  5. Låt sjuda sakta tills köttet är mört, efter ca
    45 min - 1 timma.
  6. Sila av köttet och spara buljongen. Häll i grädden i buljongen och koka upp.
  7. Smaka av med dillreduktionen (ta en matsked i taget och smaka - allt går oftast inte åt!) och eventuellt med mer peppar och salt. Smaka av med lite extra ättika som vissa gillar.
  8. Red av med idealmjöl till en simmig konsistens.
  9. Ha sist i den hackade dillen. Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå.
  10. Dillreduktion
    Blanda alltsammans i en kastrull och låt koka upp.
  11. Låt sjuda sakta i 5 minuter. Sila av och använd så mycket du önskar i "styrka" till dillköttet. Vissa vill ha en mildare smak vissa kraftigare. Prova dig fram med lite i taget!

Annons:

Dillkött

av Jens Linder
  •  18 ingr

Dillkött

av Pelle Johansson
  •  13 ingr

Dillkött

av Peter Johansson
  •  13 ingr

Dillkött på lamm

av Johan Jureskog
  •  16 ingr

Dillkött på mitt vis

av Leif Mannerström
  •  24 ingr
  •  14 ingr
  •  ca 2 h
  •  12 ingr