Foto: TV4

Hummer, nykokt och gratinerad


4

Gratinerad hummer efter Per Morbergs recept. Ett enkelt och läckert sätt att tillaga hummer.

Sautera betyder steka något i fett på hög värme. Från franskans sauté, som betyder "kasta". (I restaurangkök brukar man inte ha tid att vända på maten med stekspade, utan istället kastar upp den och vänder den i luften.)

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  • 2 st humrar
  • 2.5 dl vatten per hummer
  • 0.75 dl salt

Till gratingeringen

  • 2 msk smör
  • 3 st schalottenlök
  • 3 st persiljestjälkar
  • 2 msk vetemjöl
  • 6 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 4 st äggulor
  • 1 dl riven stark ost
  •   salt
  •   peppar
  • 1 dl dill
  1. Koka hummer
    Koka upp vattnet med saltet. Lägg ner hummern med huvudet före i häftigt kokande vatten.
  2. Täck över med lock och låt koka ca
    6-7 minuter om de är 300-500 g stora. 500-800 g i 8-15 minuter.
  3. Låt hummern svalna i spadet.
  4. Gratinera hummer
    Dela hummern längs med kroppen och ta ur stjärten och dela den i bitar. Krossa klorna så man kommer åt köttet.
  5. Lägg tillbaka stjärtbitarna i hummerskalet eller i såsen (se nedan). Häll över såsen och gratinera hummern på övervärme tills ytan blir gyllengul.
  6. Sås till hummer
    Smält smöret i botten på en kastrull och sautera löken och persiljestjälken, pudra ner mjölet och rör om.
  7. Häll i vinet och grädden, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda i cirka 10 minuter, ta av såsen från värmen och lägg ner osten och äggulorna.
  8. Smaka av med salt och peppar, lägg i den hackade dillen.

Annons:

Liknande recept

  •  45 min
  •  13 ingr
  •  10 ingr
  •  20 ingr
  •  14 ingr
  •  45 min
  •  13 ingr

Gratinerad hummer

av recept.nu
  •  11 ingr

Blåmusslor

av Fredrik Eriksson
  •  45 min
  •  9 ingr

Marulksmedaljong och pilgrimsmussla

av Birgitta och Bo - Stockholm
  •  27 ingr