Foto: TV4

Boeuf Bourguignon à la Per Morberg


2h

Per Morbergs recept på den klassiska franska köttgrytan Boeuf Bourguignon. Det här blir en rejäl laddning gryta. En riktigt matig och robust middag som smakar franskt och underbart. Räcker dessutom till flera matlådor.

I samma program lagade Per
Tomatsallad
Fruktsallad med bär

1 gryta, för 15 personer:

  • 2 kg högrev
  • 150 g sidfläsk
  • 200 g fina smålökar
  • 400 g champinjoner i stora tärningar
  • 50 g fläsksvål
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 80 g mjöl
  • 2 flaskor fruktigt rödvin, helst Bourgogne
  • 4 msk olja
  •   salt
  • 1  nymalen peppar
  • 1 st sockerbit
  • 1 bukett persiljestjälkar
  • 1 st lagerblad
  • 1 kvist timjan
  1. Låt fläsket smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult ska smålökarna i. Låt dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
  2. Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.
  3. Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.
  4. Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.
  5. Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.
  6. Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet och tillsätt rödvinet och låt koka upp.
  7. Salta lätt och tillsätt mald peppar, sockerbiten och kryddbuketten, rör om. Låt grytan sjuda långsamt på spisen i cirka 1 timme tills köttet är mört.
  8. Garnera med nyfrästa champinjoner, rökt sidfläsk och smålök samt nyhackad persilja.

Annons:

Liknande recept

  •  20 ingr

Boeuf Bourguignon

av Fredrik Eriksson
  •  1 dygn i marinad + ca 2,5 h
  •  18 ingr

Boeuf bourguignon

av Donal Skehan
  •  15 ingr
  •  7 ingr
  •  18 ingr

Boeuf Skeppsholmen

av Malin Söderström
  •  15 ingr