Kalvfond - Per Morbergs grundrecept

Per Morberg 2018

Kalvfond - Per Morbergs grundrecept

9 ingredienser

6h 30 min

Att koka egen fond tar tid men det blir himmelsk gott. Här är mitt recept på kalvfond! /Per Morberg

Frys in den färdiga fonden i en isbitslåda så har du alltid god fond på tärning!

Ingredienser

portioner
  • 5 kg sågade kalvben
  • 2 morötter
  • 4 gula lökar
  • 1 rotselleri
  • 1 vitlök
  • 2 dl tomatpuré
  • 2 msk vitpeppar
  • 2 msk timjan
  • 5 lagerblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg upp kalvbenen på en långpanna och sätt in dem när ugnen blivit varm.
  3. Skala och skölj alla grönsaker, skär dem i grova i bitar.
  4. Rör om bland benen och häll över grönsakerna. Fortsätt att röra om tills benen är rostade.
  5. Häll över tomatpurén och rosta några minuter till.
  6. Häll alltsammans i en stor gryta och täck med vatten.
  7. Koka upp och skumma av skyn. Häll sedan ner kryddorna och koka/sjud fonden på låg temperatur i 5-6 timmar.
  8. Sila av benen och grönsakerna och koka ner din fond tills den blir kraftig i smaken.