Per Morbergs murkelsås

Per Morbergs murkelsås
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Per Morbergs murkelsås

8 ingredienser

En sås med härlig konsistens, passar till exempel till Pers piggvar.

Här finns receptet på

Per Morbergs piggvar

.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig när den inte är tillagad och Livsmedelsverket avråder numer från att äta den även efter förvällning. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »

Ingredienser

  • 2-3 dl stenmurklor, förvällda, sköljda och hackade
  • 2 schalottenlökar
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin (eller champagne)
  • 1 msk smör
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, nymalen, efter smak
  • citronsaft

Gör så här

  1. Hacka löken och fräs i smöret tillsammans med murklorna i 5-10 minuter.
  2. Slå över vinet och vispgrädden, sjud såsen sakta i 10 -15 minuter.
  3. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.