Foto: TV4
Spela video

Västerbottenspaj med kantareller


1h 20 min6

Per Morbergs recept på västerbottenspaj med kantareller. En härlig ostpaj som går hem hos såväl stora som små.

Pajdeg

  • 150 g smör
  • 4 dl mjöl (graham, dinkel)
  • 2 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 1 l färska kantareller
  • 2  gula lökar
  • 4  ägg
  • 1,5 dl crème fraiche eller gräddfil
  • 1.5 dl västerbottenost
  • 1 dl hackad gräslök
  •   peppar
  1. Finfördela smöret i mjölet, saltet och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en slät deg.
  2. Forma den till en "klump" och ställ den svalt i 30-40 minuter.
  3. Värm ugnen till 200 grader, kavla ut pajdegen så att den täcker botten och kanterna på pajformen. Förgrädda i 10-15 minuter.
  4. Bryn delade kantarellern och den hackad lök gyllenbrun.
  5. Vispa äggen lätt, blanda ner crème fraiche, kantareller, lök, riven västerbottensost samt gräslök.
  6. Smaka av med några varv på pepparkvarnen.
  7. Grädda i ugnen i 175 - 200 grader i 15 - 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
  8. Låt din västerbottenpaj vila en stund före servering. Garnera med nyhackad gräslök.

Annons:

  •  7 ingr
  •  12 ingr

Ostpaj

av recept.nu
  •  7 ingr
  •  1,5 h
  •  16 ingr

Paj med matjessill

av Kristina Eriksson
  •  15 ingr
  •  12 ingr

Tacopaj

av recept.nu
  •  12 ingr
  •  10 ingr