Mannerströms äppelkaka

Mannerströms äppelkaka
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018Leif Mannerström 2018
Per Morberg 2018Leif Mannerström 2018

Mannerströms äppelkaka

13 ingredienser

Leif Mannerströms alldeles egen äppelkaka med pecannötter, kanel och kardemumma serveras med en vaniljsabayonne.

Se fler av

Per Morbergs recept

Ingredienser

portioner

Äppelkaka

  • 6-8 äpplen (syrliga)
  • 2 dl pekannötter
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl smör, rumstempererat
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 msk malen kanel

Vaniljsabayonne

  • 1 apelsin, saften
  • 4 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 vaniljstång

Till garnering

  • florsocker
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Äppelkaka

  1. Sätt ugnen på 180-200 grader.
  2. Skala äpplena och ta ur kärnhuset.
  3. Skiva äppelbitarna och lägg i en smord form.
  4. Mixa nötterna med sockret i en matberedare.
  5. Blanda i resterande av ingredienserna och kör till en jämn massa.
  6. Spritsa sedan massan över äpplena och grädda i 20-25 minuter. Obs se till att täcket inte blir för gräddat, lägg i så fall på folie.

Vaniljsabayonne

  1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en liten, tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa samman till en fluffig sås över inte alltför hög värme. Vispa hela tiden och ha gärna ett kallt vattenbad redo att ställa kastrullen i. Där kan såsen snabbt kylas ner om den blir för varm.
  3. Ställ i kylen och låt svalna.
  4. Servera till kakan.