Pepparstekt biff med hasselbackspotatis och stuvad spenat

koket.se
Pepparstekt biff med hasselbackspotatis och stuvad spenat
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Pepparstekt biff med hasselbackspotatis och stuvad spenat

21 ingredienser

50 min

Den godaste potatisen som finns - hasselbackspotatis! Till denna favorit serveras bröd- och pepparstek biff med stuvad spenat. En fantastik helgmiddag du bara måste prova!

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor biff (à 150 g)
  • 2 tsk rosépeppar, mortlad
  • 2 tsk svartpeppar, mortlad
  • 2 tsk grönpeppar, mortlad (torkad)
  • 2 skivor levainbröd, fint hackat (eller annat ljust osötat bröd)
  • smör, till stekning
  • rapsolja, till stekning
  • salt

Hasselbackspotatis

  • 12 fasta potatisar, skrubbade
  • 30 g smör, kylskåpskallt
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 3 msk ströbröd

Stuvad spenat

  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 dl standardmjölk
  • 350 g färsk spenat
  • 25 g smör
  • salt
  • muskot

Gör så här

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva potatisarna fint, men inte hela vägen igenom. Ställ dem i en ugnssäker form. Salta och peppra väl.
  3. Hyvla smöret med en osthyvel eller klicka ut och täck potatisarna med smör. Strö sist över ströbröd.
  4. Tillaga i ugnen ca 30 minuter tills potatisarna är riktigt genombakta, krispiga och gyllenbruna.

Stuvad spenat

  1. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt grädde och mjölk. Koka upp och låt koka försiktigt några minuter. Smaka av med salt och peppar, håll varm till servering.
  2. Bryn smöret i en kastrull. Fräs spenaten i det brynta smöret. Tillsätt stuvningen och låt koka upp. Avsluta muskot och salt

Pepparbiff

  1. Blanda alla pepparsorter och brödet. Salta biffskivorna runt om och klappa in peppar- och brödblandningen på ena sidan av biffskivorna.
  2. Häll olja i en stekpanna och tillsätt smör. Låt smöret tystna och lägg i biffskivorna med brödsidan ner. Stek tills de fått en gyllene färg, vänd och stek tills innertemperaturen är ca 50 grader.
  3. Ta upp ur pannan och låt vila före servering.

Servering

  1. Skär varje biffskiva i fyra bitar och lägg dem fint på tallrikar. Placera hasselbackspotatisar intill köttet och skeda god varm spenatstuvning lite på köttet och ut på tallriken.