Pepparkaks- och lingonrutor

koket.se
Pepparkaks- och lingonrutor
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Pepparkaks- och lingonrutor

9 ingredienser

50 min

Fyll köket med en underbart god doft av jul med den här sötsyrliga läckerheten - en hybrid mellan paj och kaka. Ät som den är eller bjud som paj med vaniljsås eller Fredriks goda råkräm.

Se Fredrik Nylén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk pepparkakskrydda
  • 200 g smör

Fyllning

  • 250 g frysta lingon
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en form på 20x20 cm med bakplåtspapper.
  2. Blanda alla torra ingredienser till smuldegen. Tillsätt smöret i bitar och nyp ihop degen till en smulig massa.
  3. Tryck ut hälften av smulet i botten av formen som en pajbotten.
  4. Rör ihop lingon, socker och majsstärkelse. Fördela fyllningen i formen.
  5. Avsluta med att strö över resten av smuldegen.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter, tills den börjar få färg.
  7. Servera rutorna som de är eller med vaniljsås eller råkräm.