Foto: Fredrik Sandin Carlson

Focaccia


1h 50 min4

Vitlöks- och rosmarindoftande olivbröd som bakas i långpanna. Skär eller bryt det i bitar och servera det nybakat som tillbehör.

Går bra att frysa.

  • 7 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  •   svarta oliver
  •   färsk rosmarin
  • 2 st vitlöksklyftor
  •   flingsalt
  • 3 msk olivolja
  1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt), häll lite av det över jästen och rör om tills det löst sig.
  2. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och vetemjöl och arbeta degen smidig. Degen ska vara ganska lös. Jäs under duk i cirka 40 minuter.
  3. Tryck ut degen i en oljad långpanna och låt jäsa ytterligare 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  4. Tryck hål med fingertopparna i degen och strö över oliverna, rosmarinen och den skivade vitlöken. Salta och stänk över olivolja.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Annons:

Olivbröd

av Heléne Johansson
  •  9 ingr

Olivbröd

av recept.nu
  •  12 ingr
  •  34 ingr
  •  1h 35 min
  •  22 ingr
  •  50 min
  •  11 ingr

Focaccia

av Johan Sörberg
  •  1h 20 min
  •  10 ingr

Focaccia med topping

av Anders Levén
  •  16 ingr