Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Smördegsinbakad fläskfilé


1h4

Ugnsbakat, rustikt och gott. Den här rätten andas höst!

  • 1 pkt smördeg
  • 1 bit putsad fläskfilé 600 g
  • 1 msk chilisalt (se recept nedan)
  • 4 st bakpotatisar
  • 1 dl riven cheddar
  • 1 dl färsk timjan
  •   svartpeppar
  •   smör till stekning

Fyllning:

  • 4 st champinjoner
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st färsk majskolv
  • 1 st vitlöksklyfta

Chilisalt:

  • 1 pkt finsalt
  • 2 st torkade piripiri
  • 1 st jalapeno
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Borsta och skölj potatisarna men behåll skalet. Torka av och picka dem med en gaffel.
  3. Lägg potatisarna i en ugnsfast form eller på en plåt. Sätt in dem i ugnen och baka i 50-60 minuter. Känn efter med en sticka om de är mjuka.
  4. Chilisalt
    Mixa alla ingredienserna i en matberedare.
  5. Krydda fläskfilén med chilisalt och svartpeppar och bryn i en stekpanna med smör. Låt svalna.
  6. Fyllning
    Skär loss kornen från majskolven och rosta dem i en torr stekpanna.
  7. Finhacka lök, champinjoner och vitlök och blanda ner det när majsen nästan är klar. Låt svalna.
  8. Kavla ut smördegen något, lägg på fyllning, fläskfilé och överst fyllning igen. Slå i hop paketet. Baka i 200 grader varm ugn i cirka 15 minuter.
  9. Gröp ur de färdiga bakpotatisarna och blanda innehållet med riven cheddar, salt, timjan och peppar.
  10. Gratinera i ugn cirka 5 minuter.
  11. Servera den inbakade fläskfilén med potatisen.

Annons:

Chilisalt

av Pelle Johansson
  •  5 min
  •  3 ingr
  •  11 ingr

Smördegsinbakad oxfilé

av Alexandra Zazzi
  •  55 min
  •  10 ingr

Smördegsinbakad kassler

av Sigrid Bárány
  •  6 ingr
  •  30 min
  •  16 ingr
  •  30 min
  •  15 ingr