Fläskfilé med curry och banan

Fläskfilé med curry och banan
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Fläskfilé med curry och banan

15 ingredienser

45 min

En välsmakande fläskfilérätt som påminner om Flygande Jakob!

Ingredienser

portioner
  • 500 g fläskfilé
  • 1 tsk färsk ingefära, finriven
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk grön tabasco
  • 2 små fasta bananer
  • 2 msk jordnötter, grovhackade
  • 2 msk färsk koriander finhackad (eller asiatisk basilika)

Sås:

  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 tsk curry
  • 2 dl apelsinjuice
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1,5 dl matlagningsgrädde 15 %
  • 0,5 msk majsstärkelse

Gör så här

  1. Putsa fläskfilén och dela den i 2 centimeter långa bitar. Blanda bitarna med socker, salt, ingefära och tabasco. Låt stå minst 15 minuter.
  2. Skala och hacka löken. Fräs den i oljan i en liten teflonkastrull.
  3. Vänd ner curryn och fräs ytterligare en halv minut under omrörning. Slå på apelsinjuice och fond. Låt koka ner till halva mängden.
  4. Blanda maizena och grädde och häll hastigt ner i kastrullen under vispning. Låt sjuda tills det tjocknar.
  5. Halvera bananerna på längden och grilla eller stek dem i en teflonpanna.
  6. Grilla eller stek fläskfilén på hög värme tills den är rosa i mitten.
  7. Arrangera köttbitarna och bananerna på ett varmt fat. Ringla över såsen och strö över jordnötter och örter.