Rimmad lax med dillstuvad potatis

Rimmad lax med dillstuvad potatis
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Pelle Johansson
Pelle Johansson

Rimmad lax med dillstuvad potatis

10 ingredienser

15 min

En klassisk svensk laxrätt. Laxen ska ligga hela två dygn i kylen och rimmas innan rätten tillagas.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg laxfilé
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl salt
  • vitpeppar, krossad
  • dill, hackad (med stjälkar och allt)

Dillstuvad potatis:

  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 6 dl gräddmjölk
  • 8 potatisar, kalla kokta
  • 1 knippe dill, hackad

Gör så här

  1. Blanda socker, salt, vitpeppar och hackad dill och gnid in laxfilén med blandningen. Ställ in i kylen och rimma i cirka två dygn.
  2. Dillstuvad potatis: Smält smör och tillsätt mjöl. Späd med mjölk under vispning till en slät sås. Låt koka i 3-5 minuter.
  3. Skiva potatisen och hacka dillen under tiden. Blanda sedan i potatisskivorna samt hackad dill i såsen. Smaka av med salt och peppar.