Gravad lax
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Gravad lax av
Lättlagat,  


40 min Tack för din röst

  1. Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar.
  2. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in blandningen i laxens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig.
  3. Skär dill grovt och strö den över laxen. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del.
  4. Dra över en plastpåse, knyt ihop och lägg laxen på ett fat i kylen. Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden.
  5. Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor. Putsa bort blodrännan längst ner mot skinnet.

Gravad lax

av recept.nu
  •  7 ingr
  •  12 ingr
  •  12 ingr

Grava lax

av recept.nu
  •  5 ingr

Rimmad lax

av recept.nu
  •  12 ingr
  •  25 ingr

Inkokt lax

av recept.nu
  •  9 ingr

Kall inkokt lax

av recept.nu
  •  14 ingr

Tinas Pernodsill

av Tina Nordström
  •  10 ingr

Knutteströmming

av recept.nu
  •  7 ingr
  •  8 ingr

Citron- och koriandersill

av Nils Emil Ahlin
  •  9 ingr

Inkokt lax

av Pelle Johansson
  •  20 min
  •  9 ingr

Ernst Kirchsteigers äppelsill

av Ernst Kirchsteiger
  •  8 ingr
  •  8 ingr

Ernsts snabbsill

av Ernst Kirchsteiger
  •  5 min
  •  18 ingr