Foto: Fredrik Sandin Carlson

Gravad lax


40 min

Gravad lax

  • 1 kg färsk lax av mittbiten med skinn och ben
  • 0.5 dl salt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk grovkrossad vitpeppar
  • 0.5 dl grovhackad dill
  1. Filéa laxen och putsa bort alla ben, men låt skinnet vara kvar.
  2. Blanda salt, socker och peppar. Gnid in blandningen i laxens köttsidor med några droppar vatten på händerna så att blandningen börjar vätska sig.
  3. Skär dill grovt och strö den över laxen. Lägg ihop laxfiléerna med köttsidorna mot varandra och tjock del mot tunn del.
  4. Dra över en plastpåse, knyt ihop och lägg laxen på ett fat i kylen. Låt ligga 2 dygn och vänd på påsen 4-5 gånger under den tiden.
  5. Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor. Putsa bort blodrännan längst ner mot skinnet.

Annons:

Liknande recept

Gravad lax till festbuffén

av Fredrik Eriksson
  •  5 ingr

Gravad lax

av recept.nu
  •  7 ingr

Prinsesstårta

av recept.nu
  •  20 ingr
  •  10 min
  •  6 ingr
  •  15 ingr
  •  12 ingr

Calvadosgravad lax

av Lisa Lemke
  •  30 min
  •  5 ingr