Saltbakad lax

Saltbakad lax
Foto: Tv4

Saltbakad lax

Av: Peep Randmaa

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

50 min

Fräscht till festen. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Vin:
Petit Chablis

Ingredienser

portioner
  • 200 g färsk laxsida, med skinn per person
  • 2 kg grovt salt
  • 5 mandelpotatisar, per person
  • gräslök, klippt
  • 5 körsbärstomater, per person
  • olivolja
  • flingsalt

romsås

  • 1 dl turkisk youghurt per person
  • 40 g mixkaviar, per person
  • 1 msk rödlök, finhackad per person

Gör så här

  1. Täck botten på en ugnseldfast form med grovt salt. Lägg på laxen med skinnsidan uppåt. Baka i 200 grader ugn i cirka 20-30 minuter beroende på tjocklek. Ta bort skinnet och vänd laxen och borsta bort det grova saltet som fastnat. Skär i bitar och lägg upp. Skala, salta och koka potatisen . Pressa och garnera med en nypa gräslök. Värm olja i stekpanna och fräs tomaterna i några minuter. Lägg upp och garnera med en nypa flingsalt.
  2. Romsås: Blanda turkisk youghurt, mix kaviar och finhackad rödlök i en skål. Lägg upp på faten. Resten serveras i skål på bordet.