Ryska piroger med lax

Ryska piroger med lax
Foto: Susanne Hallmann

Ryska piroger med lax

Av: Paula Ahlsén Söder

Från: Lax – från vardag till lyx

16 ingredienser

1h 30 min

Goda och frasiga smördegspiroger med gravad lax, spenat och ägg. Recept från kokboken Lax - från vardag till lyx.

Läs mer om boken och kolla in fler recept från

Lax - från vardag till lyx

Ingredienser

portioner
  • 225 g gravad lax
  • 2 ägg
  • 1 förp smördegsplatta [6 st]
  • 1 gul lök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • olja
  • 200 g färsk spenat
  • 0,5 dl dill, finhackad
  • 0,5 dl gräslök, finhackad
  • salt
  • peppar
  • 0,5 tsk muskot, riven
  • 1 äggula, till pensling

Gott till pirogerna

  • gräddfil (eller smetana)
  • surdegsbröd
  • sallad, rödlöksringar, kokta, kalla rödbetor, skivad saltgurka, kapris, konserverade champinjon eller annan konserverad svamp, rostad lök

Gör så här

  1. Värm ugnen till ca 225 grader.
  2. Koka äggen 7–8 minuter och låt dem svalna.
  3. Tina smördegsplattorna.
  4. Mjöla bordet och kavla ut plattorna till nästan dubbel storlek.
  5. Hacka lök och vitlök och fräs i olja i en stekpanna tills löken är mjuk men utan att den får färg.
  6. Låt svalna.
  7. Fräs spenaten i lite olja.
  8. Lägg ut smördegsplattorna och fördela lökhacket, spenatblad, dill- och gräslökshack på halva degplattorna.
  9. Skär laxen i små bitar och hacka äggen.
  10. Lägg på lax- och ägghack.
  11. Krydda med salt, peppar och muskot.
  12. Pensla degen med äggula runt kanterna och vik över.
  13. Skär bort hörnen så det blir halvmånar. Rektangulära piroger går naturligtvis lika bra.
  14. Tryck till runt kanten med en gaffel.
  15. Pensla hela pirogerna med äggula.
  16. Baka pirogerna i ugnen ca 25 minuter.
  17. Servera med valfria tillbehör. Bjud gärna på en skål med gräddfil eller rysk smetana och surdegsbröd.