Pasta med tre sorters lök

Pasta med tre sorters lök
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Pasta med tre sorters lök

13 ingredienser

45 m

Den här härliga pastarätten gör sig riktigt bra både till vardag och helg.

Ingredienser

portioner
  • 3 gula lökar (stora)
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten (till löken)
  • 1 tsk salt (till löken)
  • 50 g smör
  • 1 förp pasta (kort)
  • 5 l vatten (till pastan)
  • 50 g salt (till pastan)
  • 2 tsk torkad timjan (rosmarin, oregano eller annan favoritört)
  • 2 tsk nymalen svartpeppar
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning (eller annan valfri sort)
  • 150 g lagrad ost
  • 3 msk rostad lök

Gör så här

  1. Skär en halv lök i små kuber, ca 0,5 cm stora.
  2. Blanda vinäger med lika mycket vatten och en tesked salt och häll det över löken. Låt stå.
  3. Skiva resten av löken i halvmånar som är ca 0,5 cm stora.
  4. Smält smöret i en panna med höga kanter och lägg i löken. Låt löken steka på medellåg värme under ca 30-40 minuter. Den ska inte bli brynt utan först mjuk och genomskinlig och sedan börja karamelliseras av sitt eget socker.
  5. Koka upp vatten med salt till pastan.
  6. Låt pastan koka tills 2-3 minuter av koktiden återstår.
  7. Tillsätt örter, svartpeppar, smulad buljongtärning och 1-2 dl pastavatten i den karamelliserade löken. Rör tills buljongen löst upp sig och du har en simmig sås.
  8. Lyft över pastan (som inte är helt färdigkokt) i pannan med löksås och strössla även över osten.
  9. Häll på ytterligare 1-2 dl av pastavattnet. Rör bestämt runt pastan med såsen och osten på medelvärme tills pastan är perfekt al dente och osten smält ner i såsen. Det ska inte koka kraftigt utan precis sjuda, annars kan osten bli en tråkig historia och separera sig.
  10. Rör även ner 2 msk av den vitvinsmarinerade avrunna löken.
  11. Servera genast på vackra djupa tallrikar. Toppa med rostad lök, marinerad lök och eventuellt färska plockade örter om du vill.